Az ország legjobb vitázói mérték össze tehetségüket és érveiket Románia egyik legnagyobb akadémiai vitaversenyén, amelyet 13. alkalommal tartottak a múlt hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Az itthoniak pedig ismét jól teljesítettek.

Hetven romániai csapat több mint 250 résztvevője vitázott a múlt hétvégén Sepsiszentgyörgyön, a Saint George City of Debate (SGCoD) 13. kiadásán. A háromnapos rendezvény komoly megmérettetésnek bizonyult a versenyzők számára, hiszen az akadémiai vitaverseny szabályzata szerint a meghirdetett témákkal kapcsolatban logikusan, megalapozottan, néhány percre korlátozott idő alatt érvelni kell, egyik csapat az elfogadása mellett, a másik ellene. Akiknek érveit meggyőzőbbnek, jobban felépítettnek, érthetőbben elmagyarázottabbnak ítéli meg a versenybíróság, az továbbjut. A verseny arra „kényszeríti” a résztvevőket, hogy tájékozódjanak a meghirdetett témakörökben, és véleményüket érthetően, tisztán, nyilvánosan fogalmazzák meg.

A hetven csapat közül végül az It’s staying home és a Sakálok került a döntőbe, vasárnap délután nekik arról kellett vitázniuk, a fejlődő országoknak privatizálniuk kellene-e a közszállítást és a közszolgáltatásokat. A sepsiszentgyörgyi It’s staying home csapatának tagjai – Mihai Tordai, Edmond Vrânceanu és Cristina Mocanu – pedig, akárcsak a tavaly, érveltek jobban a zsűri szerint, így ők vitték haza (pontosabban tartották itthon) a fődíjat. A legjobb szónoknak járó elismerést a tavaly is nyertes Mihai Tordai kapta a Mihai Viteazul Kollégiumból.

Cikk megosztása