A Székelyföldi Vándorbölcső Program keretében Sepsiszentgyörgyön az idei adventi időszakban egyszerre több vándorbölcsőt szeretne átadni a városban vagy környező falvakban élő, áldott állapotban lévő, december vagy január folyamán szülő kismamáknak Sepsiszéki Nagy Balázs író, néprajzkutató.

Az ünnepséget kellő érdeklődés és jelentkezés esetén Advent második vasárnapján, december 2-án tartják az unitárius templomban. Előnyben részesülnek a harmadik vagy többedik gyereküket váró családok.

A magyar vándorbölcső mozgalom 2012-ben indult a gyáli Ágymester Manufaktúra cég tulajdonosának, Czotter Andrásnak a bölcsőfelajánlásaival. Az ő ötletét karolta fel a háromgyermekes családmodellt népszerűsítő Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, amellyel közösen több bölcsőt adományoztak.

Székelyföldön a Vándorbölcső Program a csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony Ökumenikus kápolnától indult 2018. március 24-én. “A sugallat a program indítására a harmadik gyerekünk várása idején érkezett, ugyanis születése után őt nem akartuk mózeskosárba vagy kiságyba tenni, hanem őseink hagyományát követve bölcsőben kívántuk elhelyezni, ugyanis a ringatózó bölcső használata az újszülötteknél segíti az idegrendszer fejlődését és az egyensúlyérzék kialakulását. A ringató mozgás az anyaméhben töltött időszakot idézi fel bennük, amitől könnyebben megnyugszanak” – mondja Sepsiszéki Nagy Balázs, a székelyföldi program kezdeményezője és lebonyolítója.

Amikor elmentem Sepsiszentgyörgyre Veres Ferenc fafaragó-asztalosmester műhelyébe, hogy bölcsőt rendeljek, akkor meséltem neki a magyarországi példáról. Ennek hallatán felajánlotta, hogy az általam megrendelt bölcső mellé ad még egyet ajándékba azzal a céllal, hogy a két bölcsővel indítsuk el a vándorbölcső mozgalmat. Pár hét alatt a két bölcső mellé családtagok, barátok és ismerősök részéről még öt felajánlás született, s így a kápolna búcsús ünnepén 7 kismamának tudtunk bölcsőket átadni. Azóta magánszemélyek, egyesületek, alapítványok, egyházközségek és önkormányzatok részéről számos felajánlás érkezett. A felajánlók között van orvos, lelkész, vállalkozó, hétgyermekes családapa, unokáját váró nagymama. Faragott bölcsőt kaptunk Csepel polgármesterétől és a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom is ide irányított egy Czotter András műhelyéből kikerült bölcsőt. Az Orbán Viktor miniszterelnök úr által adományozott bölcső Székelyudvarhelyen talált első lakóra, és Lévai Anikó asszony vándorbölcsője Kisbaconban ringat egy újszülöttet. Legtöbb bölcsőre az ausztráliai magyarok köréből érkezett adomány. A bölcsőket elsősorban harmadik vagy többedik gyerekünket váró családokhoz juttatjuk el, lehetőleg istentiszteletek vagy szentmisék keretében. Emlékezetes marad az oroszhegyi hármas bölcsőátadás, s ugyanígy az első székelyudvarhelyi is, amelyet a szombatfalvi református gyülekezet meglepetésként szervezett a harmadik gyermekét váró énekvezérnek. Volt bölcsőátadás a Firtos-hegyen, a Homoród-mentén, a Fiság-mentén, Alcsíkban, Marosfőn, s Gyergyószárhegyen a Tatárdombnál” – részletezi a Hargita megyei Csinódon élő író, néprajzkutató.

Egy-egy családnál fél évig maradhat a vándorbölcső, ezt követően tovább vándorol egy másik kisbabát váró családhoz. A bölcsők hasznos szolgálatukon kívül összekötnek családokat és a programban résztvevőknek találkozókat is fogunk szervezni.

A Székelyföldi Vándorbölcső Program fővédnöke a háromgyermekes Szász Jenő és felesége, Ildikó asszony. A programot a Nemzetstratégiai Kutatóintézet saját programjai közé emelte, ami a jövőbeni kiteljesedését eredményezi.


A programról érdeklődni lehet a bioversum [KUKAC] gmail [PONT] com címen vagy a 0760/779835-ös telefonszámon, továbbá Kovács István lelkésznél a 0745-146262-es telefonszámon.


Cikk megosztása