Három új óvodát – amelyekben bölcsődei csoportok is működnek majd – építtet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A megvalósíthatósági tanulmányt elfogadták, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül pályáznak uniós támogatásért a kivitelezésre.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere elmondta, már működő tanintézeteknek terveznek új székhelyet. A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Szépmezőn évekkel ezelőtt lebontották a rossz állapotban levő óvodaépületet, a gyerekeket az elnéptelenedett iskolaépületbe költöztették. „A diákok iskolabusszal járnak be a városi általános iskolába, az óvodát azonban mindenképpen meg szeretnénk tartani. Arra számítunk, hogy ha korszerű óvoda épül, ahol bölcsődei csoportot is indítunk, nemcsak az ott lakók, hanem a közelben levő ipari parkban dolgozók is oda íratják majd a gyerekeiket” – részletezte az alpolgármester. Ez a beruházás 2,3 millió lejbe kerül, két bölcsődei és három óvodai csoportnak ad majd otthont – számol be a Székelyhon.

Az Orbán Balázs utcában jelenleg is működik óvoda, a polgármesteri hivatal elvégeztette a régi épület állapotfelmérését, és arra jutottak, hogy inkább megéri azt lebontani, és teljesen újat építeni, mint a rossz állapotban levő ingatlant felújítani. Erre a beruházásra 1,7 millió lejt szánnak.

A harmadik új épületet a Borvíz utca végében építik meg, ott, ahol a Gyere haza program révén a fiatal családoknak ad ingyen telket házépítésre az önkormányzat. Sztakics Éva elmondta, már a rendezési tervben szerepelt, hogy egyik parcellán óvodát létesítenek, erre most kerül sor.

A tervekről egyeztettek a város óvodáinak vezetőivel, és megegyeztek, hogy a már korábban felszámolt Kiss Árpád Iskola épületében működő Waldorf-óvodát költöztetik oda. Az új épületet már eleve úgy tervezik, hogy figyelembe veszik a természetközeli Waldorf-oktatás sajátos igényeit, így lesz kis zöldségeskert és gyümölcsös is. A 3600 négyzetméteres területből 630 négyzetmétert foglal el az épület. A beruházás értéke a becslések szerint 7,5 millió lej lesz. A városvezetés abban bízik, hogy a következő években megépülnek az óvodák, legkorábban két év múlva átadják ezeket.

Cikk megosztása