Sepsiszentgyörgyre leginkább országon belülről érkeznek állampolgárok, az innen elvándorlók közt pedig vannak rövid távú és hosszú távú migránsok, utóbbiak munkahely vagy tanulmányok miatt hagyják el a várost – derül ki a Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által készíttetett status quo elemzésből.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának képviselői november végén kétnapos tanulmányúton vettek részt Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban a YOUMIG – A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai – intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése elnevezésű nemzetközi projekt keretében. A projektben nyolc Duna-menti ország 16 partnerrel közösen, köztük kutató intézetek, statisztikai hivatalok, egyetemek és önkormányzatok, a fiatalok (15-34 év) nemzetközi vándorlásának hatásait vizsgálja. A projekt célja olyan eszköztár biztosítása az önkormányzatok számára, amely fel tudja venni a lépést a kivándorlás jelenségével, a fiatalok elvándorlásával és segítséget tud nyújtani a hazaköltözött fiatalok reintegrációjában.

A találkozón a partnerek az eddigi megvalósításokról számoltak be, illetve megbeszélték az elkövetkező időszak feladatait. A projekt keretében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egy helyi status quo elemzést végzett Fiatalok nemzetközi migrációja Sepsiszentgyörgyön, folyamatok, hatások és kihívások címmel. A tanulmány rámutatott, hogy

a városba leginkább országon belülről érkeznek állampolgárok. A Sepsiszentgyörgyről elvándorlók közt vannak rövid távú és hosszú távú migránsok, utóbbiak munkahely vagy tanulmányok miatt hagyják el a várost.

A hazatérő fiatalok társadalomba és a város körforgásába való integrálását célozza meg a hamarosan induló www.sepsinet.ro honlap, ahol külföldről hazaköltözött fiatalok reintegrációs történetei, itthon maradott fiatalokkal és intézményvezetőkkel készített interjúk lesznek olvashatóak. A honlapon helyet kapnak álláshirdetések, illetve minden olyan információ, ami a haza térni vágyókat érdekelheti, segítséget nyújthat nekik. A felület a hazaköltözött fiatalokban a közösségi érzést is hivatott erősíteni.

A honlapon egy virtuális egyablakos rendszer adatbázisa is elérhetővé válik, amely a külföldről hazaköltözött fiatalok (és nemcsak) információs pontjaként jelenleg is működik a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató irodájában. A külföldről érkezők ingyenes tájékoztatást igényelhetnek a hivatalos okiratok ügyintézésével kapcsolatban, egészségügyi, oktatási, kulturális, valamint gazdasági szolgáltatásokról.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az elkövetkezőkben egy helyi migrációs stratégia megalkotásán dolgozik, mely a fiatalok hazavonzását és a már haza költözött személyek reintegrációjának elősegítését célozza meg.

Cikk megosztása