Pénzbeli támogatás jár azoknak a vállalkozóknak, akik fiatal munkaerőt alkalmaznak a mezőgazdaságban, akvakultúrában és az élelmiszeriparban. Az elfogadott törvény a várakozások szerint orvosság lehet a megnövekedett munkaerőhiányra.

Jóváhagyták a 2018/336-os számú, a fiatalok mezőgazdaságban, akvakultúrában és élelmiszeriparban való alkalmazását serkentő törvény alkalmazási módszertanát a kormány múlt heti ülésén. A fiataloknak az említett ágazatokban való alkalmazását támogató program 2018–2020 között zajlik. A mezőgazdaságban Kovászna megyében is nagy a hiány a munkaerőt illetően, a támogatást minden bizonnyal több agrárvállalkozó is igényelné – értékelte a Háromszék napilapnak a kezdeményezést Könczei Csaba megyei mezőgazdasági igazgató.

A program értelmében az a munkáltató, aki két fiatal alkalmazását bizonyítja, a következő, havonta folyósított támogatásokra jogosult: felsőfokú mezőgazdasági, akvakultúra vagy élelmiszeripari tanulmányokat végzett alkalmazottak esetében ezer lej támogatásra, hasonló szakirányú középfokú végzettségű alkalmazottak esetén 750 lejre, tanulmányokkal nem rendelkezők alkalmazása esetén ötszáz lejre nyújtható be igény.

A támogatás lehívásának feltétele a fiatal alkalmazottal kötött határozatlan idejű vagy legkevesebb 12 hónapra kötött meghatározott idejű munkaszerződés.

A 2019-es évre a támogatás pénzkerete harminc millió lej. A becslések szerint a támogatásnak köszönhetően idén háromezer fiatal alkalmazására kerülhet sor. Az érdekeltek 2020. december 31-ig iratkozhatnak be a programba. A lebonyolítást a megyei mezőgazdasági igazgatóságokra bízták.

Könczei Csaba szerint nagy a kereslet a középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők, gépészek, technikusok iránt, az állattenyésztés területén szakképzetlen munkásokból szintén nagy a hiány.

Borítókép: Revista fermierului
Cikk megosztása