Szintet lépett az idei Szent György Napok, elégedetten összegzett a rendezvénysorozatról Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Knop Ildikó programkoordinátor.

Megköszönte a belvárosban lakóknak Antal Árpád polgármester, hogy ismét „megtűrték, elviselték és túlélték” a Szent György Napokat, köszönetet mondott a szervező csapatnak, az önkénteseknek és a Tegának a munkáért, illetve a sajtónak a támogatásért.

Az idei Szent György Napok „rendben lezajlottak” – vélekedett a városvezető, aki elmondta: az idelátogatóknál visszatérő jelzés volt, hogy a „szép, tiszta és rendezett” a város, amely nyílván „az itt lakó emberek érdeme”. Természetesen óhatatlanul előfordultak negatív dolgok, „látjuk, tudjuk, odafigyelünk rá” – mondta Antal Árpád.

A városnapi zárókoncerttel szintet lépett a Szent György Napok, a Kultúrkertről csak pozitív visszajelzések voltak, a Közösségi színpad, ahol az Outsider fesztivál nagy része is zajlott révbe ért. A Szent György tér minden idők legjobb produkcióját hozta, még akkor is, ha a román népzenével kapcsolatos kompromisszumok, amiket kénytelenek voltunk megkötni, nem hozzáadtak, hanem elvettek ennem értékekéből, és nem volt szerencsés az sem, hogy többen városnaphoz nem illő felvonulásokkal akartak kitűnni – összegezett a polgármester.

Antal Árpád „ötletesnek és kreatívnak” nevezte a sárkánytörténetet, a helyi fellépők közül, akiknek minden nap volt képviselője a Főszínpadon is, a visszajelzések alapján kiemelte a rétyi Kováts András fúvószenekar filmzene koncertjét, a más helyszínen zajló események közül pedig Kolcsár József egyéni előadását, illetve a gyerekváros programjait. Az, hogy a gyergyószentmiklósi és kolozsvári színházak előadásaira néhány óra alatt elkeltek a jegyek azt mutatja, hogy „más jellegű színházra is van igény”, és ez semmiben nem csökkenti a Tamási Áron színház értékét – tette hozzá a polgármester.

Knop Ildikó programkoordinátor „pozitív és sikeres” újításként emelte ki a SzimPlatz bevezetését, jó döntésnek nevezte, hogy az Ifjúsági udvar visszaköltözött a Romudvarba, még akkor is, ha a Kultúrkerttel való „hangkeveredésre” magoldást kell találni, „szívfájdalommal” mesélte el, hogy az időjárás miatt törölni kellett a majálist, de erre, „valószínűleg egy májusi hétvégén” sort kerítenek.

A Szent György Nap néhány „sarokszáma”: a Gáll Lajos Futónapon 307-en vettek részt, a kulturális hét fizetős előadásaira 4.447 jegyet adtak el, összesen 116.740 lej értékben. A Tega 304 hulladékgyűjtő edényt tett ki, amit nap közben tíz alkalmazott ürített folyamatosan. Reggelenként 50 ember takarított, és a négy nap alatt összesen 350 köbméter szemetet gyűjtöttek össze.

Elhangzott: a jövő évi Szent György Napok szervezése elkezdődött. A városünnepre április 24-e és május 3-a között kerül sor, és egyik első módosítás az lesz, hogy a főszínpadot legalább egy „színpadnyival” hátrább teszik, hogy nagyobb tömeg befogadására alkalmas nézőteret alakítsanak ki.

Fotók: Vargyasi Levente
Cikk megosztása