Sepsiszentgyörgy sportoló közt számos ígéretes tehetség van, akiknek karrierje folyamatosan ível felfelé. Közülük sokan kevesebb figyelmet kapnak, mint a futball- vagy kosárcsapatok játékosai, ugyanakkor a sportágon belül világszerte felfigyeltek rájuk. A triatlon idehaza sem ismeretlen műfaj, azonban kisebb lelkesedés övezi, mint a csapatsportokat. Deák Zsombor sepsiszentgyörgyi triatlonosként fajsúlyos versenyeken gyakran szerepel az élvonalban.

 

A világ számos pontján megfordultál már. Hol versenyeztél eddig?

Legtöbbet az ázsiai régióban versenyzem, mondhatom, hogy bejártam teljesen ezt a kontinenst. Indonéziától egészen Koreáig majdnem minden országban megfordultam már. Ausztráliában éltem közel 3 évet. Amerikában nem jártam még, nagyon más a „piac”, tulajdonképp nem akarok arra versenyezni.

Hazai színekben versenyzel még mindig. Miért nem váltottál helyszínt eddig?

Országváltásra több lehetőségem is lett volna az évek során, de úgy éreztem, hogy az ország szempontjából fontos, amit csinálok, hogy képviselem ezt a sportágat, számomra  ez nagy dolog. Egyértelmű, hogy ez az „itthon”. Ezt képviselem, ez érzelmi döntés is.

Hogyan látod a karriered jövőjét? Hová lehet eljutni még?

Amit eddig sikerült elérni, az nagyon tudatos építkezés volt számomra. Igazán nagy váltásokra nem számítok, úgy látom, még lehet ezt csinálni 5-10 évig. Az eredményeim motiválnak, szeretnék minél jobb lenni. Az a célom, hogy megnyerjek egy hivatalos Ironman világkupát. Nagyon boldog lennék, ha ez sikerülne, azt érzem, hogy nem lehetetlen.

Előny vagy hátrány számodra, hogy sepsiszentgyörgyi háttérrel indulsz?

Azt mondanám, hogy jelenleg nincs megfelelő szakmai háttér itthon a triatlonban. Ez más, fejlettebb országoknál adott. Nehéz felépítened magadnak a rendszert, ebben egyértelműen érezhetőek a hiányosságok. Ami külföldön alapnak számít, azt nálunk sokkal nehezebb kiharcolni. Idővel persze pótolhatók a hiányosságok, de mindenképp hátrányt jelent.

Hogyan látod, a sportágon belül, itthon merre lehetne elmozdulni?

A városban vannak jó felmenők, van hagyománya a triatlonnak, és jelenleg is vannak aktív versenyzők. Én úgy gondolom, hogy elsősorban a fiatalokat kellene megcélozni, őket fejleszteni, képezni. Fontos lenne egy fiatal, amatőr triatlon-bázist kiépíteni. Olyan klubokat kialakítani és erősíteni, melyek összehozzák a fiatalokat. Ha ez megvan és működik, lehet nagyban, külföldi vesrenyekben gondolkodni.

Mivel foglalkoznál szivesen, ha abbahagynád a versenyzést?

Mindenképp itthon képzelem el az életem. A sporton kívül számos egyéb terület érdekel, de szeretnék a sportban maradni, akár edzőként. Vannak ötleteim, ezzel párhuzamosan valami teljesen mással is foglalkoznék szívesen. Hat éve vagyok profi triatlonos, szeretem csinálni, de jó lenne majd egy hosszútávú stabil megélhetés is.

Miért épp Sepsiszentgyögyön élnél?

Itt nőttem fel, itt van a családom, és a baráti köröm is nagyrészt itthon van. Szeretem ezt a várost. Attól tartok egy picit, hogy idővel bele fogok szürkülni az itthoni életbe, de szerintem ezt ki lehet kerülni. Alapvetően jó helynek tartom Sepsiszentgyörgyöt, jól ki van építve. Természeti adottságai nagyon jók, a kulturális élet is pezseg. Egy élő, lüktető város.

Cikk megosztása