Iskolán kívüli tananyagként tanulnak szakmát a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjai, akik vállalták, hogy önként vesznek részt abban a kétéves Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban, amelynek fő pályázója a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A pályázat egy szakaszát háromnapos szakmai vetélkedővel zárják, amelynek utolsó gyakorlati próbáit a napokban tartották.

A géplakatos, automatizálás és számítógép-vezérlésű szerszámgépkezelő szakos osztályok tanulóinak kedden kis méretű, működőképes emelődarut kellett összeszerelniük a mechanikaversenyben, szerdán az autószerelő tanoncok bizonyították, hogy ki tudják cserélni a gyertyát és a kerekeket, ismerik a motorház minden alkatrészét, tegnap pedig az elektrotechnika szakosok önjáró robotautót építettek, amelynek labirintuspályán kellett végigmennie. Az első és a harmadik versenyen szakiskolás és szakközépiskolás diákok is részt vettek, az autószerelésben csak szakiskolások – számol be a Háromszék.

A napilapnak Mihálcz Szende pályázatmenedzser és Kristó Kinga, a program innovációs szakértője elmondta, a kezdeményezés lényege, hogy a diákok iskolán kívül szerezzenek a választott szakmában többlettudást és elmélyítsék a gyakorlati ismereteket, oktatóik pedig azoknak a cégeknek a munkatársai, akik partnerei a pályázatnak.

A Tanulj szakmát! programban jelenleg hetvenhét diák vesz részt, egyenlő arányban a mechanika, autószerelő és elektrotechnika szakmában, a jelenleg záruló szakasz után újabb hetvenöt vagy még több tanulónak lesz lehetősége önként megkezdeni az iskolán kívüli szakmagyakorlást. A pályázat értéke 1 millió lej, ebből szerelte fel a fő pályázó a tanműhelyt a Puskás Tivadar Szakközépiskola Munkás utcai épületében, amely a pályázat befejeztével is a Puskás Tivadar Kulturális, Műszaki és Tudományos Alapítvány tulajdonában marad, és ebből szerveztek céglátogatást, vállalkozókkal való találkozót, pályaorientációs tanácsadást a programban részt vevő diákok számára. A 2020 júliusáig tartó programhoz még csatlakozhatnak más, az említett három szakterületen tevékenykedő cégek – mondta Mihálcz Szende.

Kristó Kinga azt hangsúlyozta, a technológiák gyorsan változnak, a cégek versenyhelyzetben vannak, ezért fontos számukra, hogy mindig az adott elvárásoknak megfelelően képzett szakemberekkel tudjanak dolgozni. Úgy véli, a szakiskolák, szakközépiskolák tananyagát ezekhez a kihívásokhoz kellene igazítani.

borítókép: Albert Levente / Háromszék
Cikk megosztása