Végleges formát ölt Sepsiszentgyörgy főtere: a prefektúra és a megyeháza előtti részre, ahová korábban zöld növénnyel borított sárkánydombot képzelt el a város önkormányzata, végül szürke térkő kerül.

Az elképzelést a korábbi változatot is megtervező Zsigmond Pál ismertette. Elmondása szerint a rendezetlen térrész újragondolása volt a feladat, oly módon, hogy a prefektúra elvárásainak is megfeleljen. Az önkormányzat azt kérte, hogy egy nagyobb színpad, télen pedig egy korcsolyapálya is elférjen, ugyanakkor meg kellett hagyni az autós bejárási lehetőséget a főtéren át a megyeháza udvarára, amit szintén a prefektúra perelt ki, illetve a színpadhoz és a korcsolyapályához szükséges műszaki berendezéseket szállító tehergépkocsik számára is hozzáférhetővé kellett tenni a területet – számol be a Háromszék napilap.

Mivel ez a terület kissé magasabb a már meglévő főtérnél, a szintkülönbség áthidalására egy széltől szélig szabálytalanul hullámzó lépcsősort terveztek, nagyjából oda, ahol most dézsás dísznövények sorakoznak. A megyeháza felől lesz korlát is, a park felé azonban zöldövezettel teremtik meg az átmenetet, amihez néhány tuját el kell majd költöztetni. A Gábor Áron utca felől a tanácsülésen bemutatott látványterv szerint két háromszögű zöldövezetet alakítanak ki, és ott lesz a tehergépkocsik bejárója is. A parknak a virágárusoktól rézsútosan átszelő sétányát egészen a prefektúra külső sarkáig meghosszabbítják, ott nem lesz lépcső, mert akadálymentes közlekedést kívánnak létrehozni. Természetesen lesz világítás, tűzcsap, a színpad rögzítéséhez szükséges elemeket és biciklitárolókat, még információs pannót is elhelyeznek az új térrészen. Burkolata olyan lesz, mint a főtéré.

Cikk megosztása