
Împreună cu creșterea economică al unui oraș crește și numărul contabililor. Firma Pirko-Cont este una din societățile mari de contabilitate din Sfântu Gheorghe. Lászlóffy Lóránd urmărește dezvoltarea orașului prin cifre.
Te-ai născut lângă Cluj. Cum ai ajuns în Sfântu Gheorghe?
M-am născut în Dej și ne-am mutat în Sfântu când aveam 14 ani. Am avut niște rude care mi-au recomandat să merg la liceu aici. Am vrut neapărat să studiez economie. În acea vreme în Cluj se putea învăța doar în limba română, așa că mi-am ales Sfântu Gheorghe. Aici am terminat liceul, după care am făcut admitere la Facultatea de Stiinte Economice din Cluj. După anii de studii m-am întors în oraș deoarece mătușa mea și-a deschis o firmă de contabilitate, așa că am început să lucrez acasă. Adoream Clujul, dar era prea mare pentru mine.
Cum s-a schimbat orașul în 12 ani?
Cred că m-am schimbat mult și eu, nu doar orașul. Cert este că din punctul de vedere a infrastucturii, alcurățeniei și ale programelor s-a dezvoltat enorm de mult. Acum viața este mult mai dinamică.
Din punct de vedere profesional văd că există ofertă. În ultima perioadă am văzut anunțuri de loc de muncă la peste 5 firme de contabilitate. Ceea ce observ este că nu prea mai sunt profesioniști, ceea ce este o situație paradoxă pentru că aici avem școală de comerț, deci forța de muncă ar trebui să se reproducă. Ne-am gândit și noi mult, cum am putea să prindem oameni.
Și universitățile locale ar fi interesați. Noi acum suntem 6 persoane la firmă, dintre care 2 și-au făcut studiile în Sfântu. Nu exclud nici varianta ca nici firmele, nici tinerii nu au răbdarea să aștepte acel proces prin care se poate însuși adânc meseria.
Cum vezi piața forței de muncă din Sfântu Gheorghe?
Se poate găsi un job, nu asta-i problema. Întrebarea este dacă cineva se întoarce acasă, oare mai este motivat? Pentru mine, motivația a fost că am ajuns într-un mediu tânăr și experimentat unde m-au tratat cu răbdare ca începător. La noi la firmă vârsta medie este de 35 de ani. Dacă tinerii își găsesc un mediu asemănător, există speranță.
În străinătate este diferit. Diferă mentalitatea, trebuie gândit în standarde europene, unde comunicarea și nu confruntarea este importantă. Alta este dispoziția, fiecare își vede de treaba lui.
Din punct de vedere a viabilității, este orașul mai avantajos, decât, să zicem, Clujul?
Eu cred că din punct de vedere financiar merită mai mult să trăiești aici decât în Cluj-Napoca. Valoarea de preț este mai bună. Celelalte vin automat. Din punctul de vedere a vieții culturale, a sportului, a teatrelor, a companiilor este satisfăcător orașul, poate să ofere mult. Organizarea de oraș este bună.
Ce înseamnă pentru tine relaxarea, cu ce te ocupi în timpul tău liber?
Există foarte multe comunități la care poți alătura. Eu sunt membru Fitness Tribe, acolo m-am regăsit, dar mai există nenumărate posibilități. Pentru mine mișcarea, sportul înseamnă relaxarea adevărată, de aceea sunt în cercuri de acest gen.
Fitness Tribe este o asociație care se ocupă cu mișcarea, creat de către Birtalan Csanád și niște tineri. Ciclism, alergare și alte sporturi. În acest moment avem 500 de membri, sunt prezenți activ și în social media.
În ce direcție s-ar putea mișca în viitorul apropiat?
Cred că s-ar putea face mai mult pentru antreprenori. Există încercări, există comunități bune și exemple bune, dar cred că este nevoie de mai mult. Economia nu se schimbă dintr-o zi la alta, în primul rând este nevoie de o schimbare de mentalitate. Avem nevoie de oameni care au credința că afacerile pot să miște ceva în oraș. Nu lipsa afecerilor este o problemă, ci crearea unui mediu care poate integra pe oameni.