Megalakulásuk óta arra összpontosítanak, hogy itthon tartsák a munkaerőt, ehhez pedig komoly elméleti és gyakorlati szakmai képzéseket, pályázati és hitellehetőségeket nyújt az Illyefalván bejegyzett, de Erdély több régiójában irodát működtető LAM Alapítvány. Klárik Attila igazgatóval beszélgettünk az alapítvány kínálta lehetőségekről, a tanfolyamokról és a fiatalok itthonmaradásáról.

Közel 27 éve működik a LAM Alapítvány a megyében, a gazdaképzés területén. Mesélj arról, hogy az alapítványnak jelenleg milyen jellegű, fiataloknak szóló programjai vannak?

Nem csupán mezőgazdasági tevékenységről van szó, hanem egy integrált vidékfejlesztési stratégiáról. Tíz akkreditált felnőttképzési programunk van, pálinkafőző, szakképzett virágkötő vagy vadgazda tanfolyamokat is biztosítunk többek között. A tanfolyamok sikeres elvégzése után a Munkaügyi és az Oktatási Minisztérium által elismert szakmai bizonylatot tudunk nyújtani. A tanfolyamokat alulról jövő kezdeményezések alapján indítjuk, így indult a vadgazda képzés – a közbirtokosságok és a különböző vadásztársaságok jelezték, hogy, noha tapasztalt munkaerővel rendelkeznek, hiány van a szakképesítésben, az alkalmazottak nem rendelkeznek megfelelő bizonylattal.

Milyen jellegűek a képzések, illetve milyen lehetőségek vannak az anyagi támogatásra?

A LAM Alapítvány megalakulása óta arra összpontosít, hogy próbálja meg itthon tartani a munkaerőt. A 90-es évek elején egy intenzív kivándorlási hullám volt jellemző a régióra, főként Magyarországra telepedtek sokan. Az integrált csomagok révén – svájci gyakorlat, illetve elméleti-gyakorlati és anyagi tőke biztosítása – megpróbáltuk az itteni munkaerőt kiképezni, átképezni, itthon begyökereztetni a vállalkozást.

Emellett ma már arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy megpróbáljuk hazahozni a fiatalokat, a célzott munkaerőt. Ez jelenleg egy pályázat keretében zajlik, melynek révén 16 startup céget nyitottunk a régióban. Partiumi partnereink ugyanennyit indítottak az északnyugati fejlesztési régióban. Megpróbálunk azokhoz is szólni, akik már kitelepedtek és biztosítani számukra egy alternatívát.

Az alapcsomag megmaradt az évek során. Első lépésben a szellemi-gyakorlati tudás megszerzését biztosítjuk, ezután pedig kezdő tőkét nyújtunk az induláshoz.

Milyen jellegű startup projektek érkeznek be hozzátok?

A 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! című startup programunk a Diaszpóra kiírás keretében működik. A legmagasabb pontszám 99 volt – a mi pályázatunké -, ami azt jelenti, hogy magasra tettük a mércét a kritériumrendszerben. A program kimondottan Magyarországra telepedett román állampolgárokat szólított meg, több mint 300 fiatalt sikerült így elérni.

Számos projektet nyújtottak be informatikai alapú vállalkozások megvalósítására. Az IT-szektor tehát erős, hiszen minimális szellemi-anyagi tőkével is könnyen megvalósítható.

Vannak magánvállalkozók, állatorvos, web-marketinges, de tudományos, kutatói csomagok elkészítésére is érkezett kezdményezés.

Hogyan látod, a támogatott 16 projektből mennyi tud fennmaradni?

Szeretünk 110%-kal dolgozni.

Folyamatosan követjük a beindult 16 vállalkozás alakulását, tevékenységüket kiváló szakemberek segítségével monitorizáljuk, próbáljuk életképessé tenni őket, éppen azzal a céllal, hogy fenntarthatók legyenek és ne morzsolódjanak le időközben.

Hogyan alakult a svájci programotok, milyen volt a lelkesedés a külföldön tanulás iránt?

2007-ig kitűnően működött, a vidéki ún. „nemesített gazdaállomány több mint 90%-át tartotta kézben az alapítvány. Ez azt jelenti, hogy a nagygazdák, a sikeres gazdák jelentős része a program keretében, az alapítvány által nyújtott hitelből nyitotta a vállalkozását. 2007 ugyanakkor választóvonal volt, az Unióhoz való csatlakozás megnyitotta a határokat, más alapokra helyezte a munkavállalás szabályait, emellett pedig egy erős mentalitásváltás is bekövetkezett – a programot fel kellett függesztenünk.

Hogyan zajlik a gazdaképzés?

Nemcsak a LAM Alapítvány, hanem a Mezőgazdasági Igazgatóság és egyéb civil szervezetek is biztosítanak jelenleg tanfolyamokat. Ezek komolyan megszervezett képzések, és annak ellenére, hogy nagy az igény a gyors oklevélszerzésre, mi hatékony képzést akarunk nyújtani, elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. Ez egy mentalitás is egyben, amely bizonyította már, hogy életképes lehetőség.

Mely képzéseket tudnád ajánlani a fiataloknak?

Mindenképp integrált programot ajánlanék. Első körben egy szaktanácsadást, ezt követően pedig egy ennek megfelelő képzési- és hitelcsomagot. Akárcsak az iskolákban, itt is a karrier-tanácsadás lenne az optimális, felmérni azokat a lehetőségeket, amelyek a fiatalok számára elérhetőek. Pályázatírásban is segítséget tudunk nyújtani.

Mekkora összegekről beszélünk egy hitelalap esetében?

Változó összegekről beszélhetünk, pár ezer eurótól egészen félmillió euróig terjedő tételekről. Természetesen a támogatás összegének mértékével arányosan nő a hitelgarancia értéke is. Jelenleg hat megyében működnek hitelirodáink, ezeket szeretnénk Erdély más területein bővíteni, továbbfejleszteni.

Keresnek fel benneteket külföldről hazatérő fiatalok? Mi motiválhatja őket?

Kis százalékban ugyan, de van rá példa. Tapasztalataink azt mutatják, hogy kevesen térnek vissza. Külön motiváló csomaggal meg lehetne őket szólítani, viszont úgy gondolom, hogy ez egy összetettebb kérdés. Főként Magyarországról, Ausztriából és Németországból hazatelepedő fiatalok kerestek meg.

Úgy látom, mindegyikük ügyesebb, tanultabb és komolyabb szakmai portfólióval rendelkezik, mint az itthon maradt társaik.

Aki tudatosan dönt a hazaköltözés mellett, tudja, mire vállalkozik. Határozottabb, tapasztaltabb, tudja, mit akar.

Hogyan látod, van az országnak életképes stratégiája erre?

Stratégia van bőven, gyakorlatba ültethető, komoly szerepvállalás viszont kevésbé. Mindenképpen biztatjuk őket, viszont rendszerszintű változásra van szükség. Látnunk kell, hogy nem csupán anyagi okok miatt mennek el sokan, hanem élettani változást szeretnének, nyugodt és kiegyensúlyozott életvitelt, szakmai kiszámíthatóságot.

Hogyan lehet benneteket elérni?

Jelen vagyunk a mindennapi életben, főként Háromszéken, de más megyékben levő hitelirodáinkban is megtaláltok, csupán a LAM kulcsszót kell bepötyögnötök és naprakész információkat találtok rólunk.

Cikk megosztása