Negyedszer ünnepelt kupaelsőséget a sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC kosárlabda-csapat, miután megvédte címét a Román Kupában, és 69–65 (14–21, 14–13, 17–14, 24–17) arányban diadalmaskodott a Szatmárnémeti VSK felett a Sepsi Arénában a versenykiírás döntőjében.

Az idényben ötödször találkoztak egymással a csapatok, Zoran Mikes vezetőedző ezúttal az Annemarie Gödri-Părău, Mîrne-Nagy Ildikó, Kovács Renáta, Kristina Higgins és Marina Solopova kezdőt küldte pályára. A kupadöntőt a házigazdák kapták el jobban, rövid időn belül Solopova hárompontosával 11–5 arányban vezettek. Ezt követően a zöld-fehérek több mint öt percig nem találtak a gyűrűbe az akadozó támadójáték miatt, a partiumi csapat pedig Brittany Denson triplájával átvette a vezetést, és tízpontos előnyt épített ki, a házigazdák részéről Angelika Slamová törte meg a kosárcsendet egy hárompontos találattal (14–21).

A második felvonás kezdetén Andra Mandache a hárompontos vonal mögül és féltávról is eredményes volt, a szentgyörgyi együttes részéről pedig Slamová egy triplával válaszolt. A folytatásban a Sepsi-SIC többek között a hatékony védelmének köszönhetően felzárkózott négy pontra, azonban ismét gondok akadtak a támadással, rendre kimaradtak a kínálkozó lehetőségek, így a zöld-fehérek trénere időt kért. Az időkérés után Solopova távolról célzott pontosan, a Sepsi-SIC pedig hatpontos hátrányban vonulhatott szünetre (28–34).

 

A harmadik felvonásban először Mandache szerzett kosarat, ám ezt követően a csapatok három percig sorra elhibázták a dobásokat, a házigazdák részéről pedig Slamová jegyezte a negyed első találatát. A Szatmárnémeti VSK továbbra is tartotta előnyét, majd a címvédő Gödri-Părău játékának köszönhetően elkezdett felzárkózni. Egy perccel a játékrész vége Andreea Huțanu és Andra Mandache is begyűjtötte ötödik szabálytalanságát, a zöld-fehérek pedig Jovana Pasic távoli dobásával, három pontra faragták hátrányukat (45–48).

Az utolsó játékrészt a Sepsi-SIC kezdte jobban, amely csapatkapitánya, Gödri-Părău révén átvette a vezetést, illetve nem sokkal később kilenc pontos előnyre tette szert. Az utolsó egy perc is tartogatott izgalmakat, hiszen a vendégek felzárkóztak, és Promise Amukamara egy triplával egyenlített. A fantasztikus szurkolótábor a mérkőzésen végig nagyszerű hangulatot varázsolt, a Zoran Mikes irányította csapat pedig büntetődobásokat értékesítve vezetéshez jutott, viszont a piros-fehér mezesek már nem tudták ledolgozni hátrányukat, így a Sepsi-SIC negyedik kupagyőzelmét ünnepelhette.

Szatmárnémeti: Amukamara 24/12, Kádár, Mandache 11/3, Denson 22/3, Huțanu 2. Cserék: Lloyd, Pane, Uiuiu, Oláh, Tavic 4, Lazăr, Baltic 2. Vezetőedző: Maikel Lopez.

Sepsi-SIC: Mîrne-Nagy 4, Solopova 12/6, Gödri-Părău 23/9, Kovács, Higgins 11. Cserék: Pasic 6/3, Demeter 2, Șipoș 2, Slamová 9/6, Whitted. Vezetőedző: Zoran Mikes.

Az immár négyszeres kupagyőztes Sepsi-SIC a folytatásban a női kosárlabda Nemzeti Liga rájátszásában érdekelt, ahol a negyeddöntőben Nagyvárad ellen lép pályára.

Cikk megosztása