Arról, hogy az embert apróságok mennyire tudják bosszantani, legjobban párok tudnánk beszélni. Apró dolgok hiánya nagy űrt hagy, azonban rendkívül könnyedén lehetne betölteni ezeket a lyukakat – ha lenne rá ember és nem utolsó sorban egy kis pénz. Utóbbi egy Sepsiszentgyörgy méretű városban orvosolható, az előbbi nehezebb feladatnak tűnik. Szerencsére a látszat csal – a Com’ON Sepsi helyszíni koordinátorával, Knop Ildikóval beszélgettünk.

 

– Miről szól a Com’ON Sepsi?

– A Com’ON Sepsi egy független kezdeményezéseket támogató program, amely a kolozsvári PONT csoport szorgalmazásában a Bethlen Gábor Alap és Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával jött létre. A program azokat a 14-35 év közötti fiatalokat célozza meg, akik kisebb projektek és javaslatok keretében olyan tevékenyésegeket szorgalmaznak, amelyek valamilyen módon jobbá szeretnék tenni a várost. A Com’On Sepsi nem civil szervezeteket vesz célba, hanem elsősorban egyéni vagy kisebb baráti, illetve családi társulásokat, akiknek nincs föltétlenül egy szervezet a hátuk mögött, viszont van egy jó ötletük, amelyet Sepsiszentgyörgyön sepsiszentgyörgyieknek szeretnének létrehozni. Kolozsváron már létezik hasonló program, amely idén a negyedik kiadásához érkezett, és nagyon örülünk, hogy itt is megszervzésre kerülhet, hiszen eddig rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. 63 kezdeményezést nyújtottak be, amelyből 57 került közönségszavazás elé, ezekből pedig 31 került támogatásra.

– Eredetileg 30 projektet tervezetetek finanszírozni, hogyan lett ebből mégis 31? Mi ennek az oka?

– A beérkezett projekteket kétlépcsős verseny keretében értékeltük: volt egy általános szakasz, illetve egy kedvezményezett szakasz, amely a hátrányos helyzetű fiatalok kezdeményezéseit foglalta magába. Ebbe a kategóriába 2 darab projektet nyújtottak be, mindkettő közösségi jellegű és Szépmezőn valósul meg. Természetesen mindkét projektet támogattuk. Az általános kategóriában pedig holtverseny alakult ki két projekt között, a szavazatok számát illetően. Így mindkét projekt támogatásra került. Tudni kell, hogy ezek a pályamunkák kis projektek, apróbb kezdeményezések, melyeknek megvalósításához nem szükséges nagy erőbevetés vagy mozgósítás.

– Melyeket emelnéd ki?

– Csoportosítanám őket tematikájuk szerint. Számos családi jellegű program érkezett be, amelyek fiatal anyukákat, családosokat illetve gyerekek köré épülő csoportosulásokat, közösségeket mozgosítanak, illetve egészségmegőrző, sportot és mozgást támogató vagy előtérbe helyező kezdeményezésekre, például lesz nálunk is Color Run (megj. a Color Run egy olyan esemény, amely mindenki számára elérhetővé teszi a futást, a futókat pedig a táv több pontján, tetőtől talpig különböző színű  – természetes alapanyagú, mesterséges adalékanyag mentes, vízbázisú – porokkal szórják be).

 

Vannak kimondottan gyerekeknek szóló programok, illetve a környezettudatosság egy visszatérő téma, amely elsősorban a tudatosabb vásárlást, a szeméttermelés csökkentését szorgalmazza, ösztönzi a helyi közösség körében. A tudatos vásárlás keretében érkezett be olyan kezdeményezés, amely helyi boltokban valósul meg, és a vásárlókat a vászon szatyor használatára ösztönzi a műanyag szatyrokkal szemben.

– Mit kell tudnunk a családos programokról?

– Több olyan kreatív projekt is megvalósul, melyeket gyerekek segítségével szerveznek majd meg, vannak mondókázó és nevelő jellegű kezdeményezések, de vannak egészen pici babáknak szóló projektek is, illetve közösségi projektek.

– A programok megvalósulása mennyi időn belül várható? Lesz-e folytatása a Com’ON Sepsinek?

– Jelenleg adminisztratív jellegű tevékenységek zajlanak, szerződéskötések és egyéb egyeztetések. A támogatott projektek még ebben az évben meg fognak valósulni, november közepéig, természetesen minden egyes projektnek megvan a saját maga ütemezése. A nyár rendkívül mozgalmas lesz a városban, hiszen a programok nagy része ebben az időszakban kerül megrendezésre.

A jelenlegi keretbe az említett 31 projekt finanszírozása fért bele, de úgy látjuk, érdemes folytatni a programot, hiszen még mindig rengeteg kreatív kezdeményezés, ötlet van. Reméljük, jövőre lesz második kiadás, és minél többen csatlakoznak majd hozzánk, hiszen a program éppen azt a szellemiséget közvetíti, hogy a városlakó eldöntheti, mi foglalkoztatja őt igazán, és lehetősége van arra, hogy ezt megvalósítsa más közöségekkel, kezdeményezőkkel együttműködve.

Ha szeretnétek többet megtudni a programról, illetve a projektekről, megtaláltok bennünket a www.comonsepsi.ro oldalon.

Cikk megosztása