A hazaköltözők szemszögéből kulcskérdés a támogatás: nem csupán anyagi, hanem szakmai is. A LAM Microcredit mindkettőt biztosítja, a banki kölcsönökhöz hasonló, azonban sokkal inkább a vállalkozás típusához illeszthetőbb feltételrendszerrel. Bordás Attila korábban az OTP berkeiben dolgozott, jelenleg a LAM mikrohitelekkel foglalkozó részlegének hálózati, illetve marketing igazgatója.

 

Bukarest és Szentgyörgy közt éltél, javarészt inkább a fővárosban, és mindezt meglehetősen hosszú ideig. Miről mondtál le, hogy hazaköltözhess?

Személyes okok miatt jöttem haza, racionális érvet nem tudok felhozni. Két kulcsfontosságú pillanat volt az életemben: egyrészt a lányom óvodás szereplése, amiről a munkám miatt maradtam le, másrészt megszületett a második gyerekünk. Úgy éreztem, hogy számomra fontosabb a gyerekeimmel töltött idő. Ekkor ébredtem rá, hogy nem akarom ezt így tovább folytatni.

Mindenképp áldozatot kell hozni. A hazaköltözés anyagi és szakmai szempontból is visszalépés volt, hiszen egy nemzeti, nemzetközi kapcsolatrendszerből, információs hálózatból léptem vissza egy régiós közegbe.

Tudsz azonosoluni a hazaköltözőkkel. Hogyan látod, a LAM miben tud segítséget nyújtani?

Kató Béla akkor még nem püspöki minőségben, de aktív közösségszervezőként, lelkészként már perspektivikusan látta a helyzetet, a LAM a kezdetektől arról szólt, hogy segítséget nyújtson, igaz akkor még inkább csak gazdák számára. A 90-es évek elején, a rendszerváltás után az emberek visszakapták a földjeiket, állataikat, de nem volt meg a megfelelő tudásuk, háttérük a gazdálkodáshoz. Itt jött be a LAM Alapítvány, amely biztosítani tudta a szükséges munkatapasztalat megszerzését ezen a területen, akár külföldön is. A LAM mikrohitelen keresztül pedig alaptőkét tudtunk nyújtani. Ezek az alapelveink: azokat a rétegeket segíteni, akik hátrányosabb helyzetben vannak vagy egyszerűen nem kapnak megfelelő támogatást a projektjeikhez.

Tehát a tanulás és képzés az alapítványon, a finanszírozás a mikrohitelen keresztül történik.

Az eltelt 30 év meghozta gyümölcsét, rengeteg tudás és tőke halmozódott fel. A LAM jelenleg olyan projekteket tud támogatni, amelyeket bankok például nem képesek. Kertészkedéseket, kézműveseket, egyéni vállalkozókat a bankok még mindig nem tudnak megfogni. Emellett uniós projekteket is tudunk finanszírozni.

Azt mondanám, hogy ez mindenképp egy lehetőség. Komoly háttérrel kell rendelkezni, de vannak jó példák. Azt ösztönözzük, hogy a külföldön szerzett munkatapasztalatot, tudást és kapcsolati tőkét hozzák haza a fiatalok.

Vannak hozzávetőleges adataitok az eddigi projektjeitekről? Melyek a legfontosabb kritériumok egy-egy projekt támogatásánál?

Megalakulása óta a LAM több mint 8000 hitelt adott ki a régióban. Több ezer ember vett részt mind hazai, mind nemzetközi képzéseken, főként Hargita, Maros és Kovászna megyékből. Ezek az emberek mind hazajöttek és magukkal hozták a megszerzett tudást, ami nagyon fontos.

A startup jellegű hitelrendszerünk jelenleg olyan támogatási keretet nyújt, amelyet egy   bankrendszer nem tud. Én alapvetően két típusú klienst látok: van, aki eljön hozzánk egy álommal, és azt keresi, hogy azt mennyire lehet realitássá formálni, a másik típus tudja, mit akar, konkrét elképzelése van, üzleti terve, meglévő kapcsolatrendszere. Számukra a hitel mellett szakmai konzultációt tudunk nyújtani, hiszen az a célunk, hogy a hitel hoszú távon megtérüljön.

A LAM tehát a lokális igények szerint működik. Egyéni és racionális kritériumok szerint szabjuk meg a hitel arányát, fontos számunkra a realitásérzék, a flexibilitás és a nyitottság.

Fontos hangsúlyoznom, hogy nem termékben gondolkodunk, hanem azt szeretnénk tudni, hogy a kliensnek mire van igénye. Ezt a fajta támogatást egy bank nem tudja nyújtani.

Ki tudsz emelni érdekes projekteket?

Igen, ilyen például Parajd mellett egy lepkeház-projekt. Dél-Amerikából hoznak élő hernyókat, amelyeket zárt környezetben, leveleken tenyésztenek, élő teret biztosítanak számukra, és idővel nagy, gyönyörű lepkék bújnak ki belőlük. Igazán látványos. Kolozsvári, fiatal dizájnereket is támogatunk, akik webshopot indítottak. Orvosi, fogorvosi rendelők technikai eszközeinek biztosítására is van futó pályázatunk.

Milyen értékek között mozognak a lehívható összegek?

Párszáz lejes hiteltől egészen 200-250 ezer eurós, uniós hitelekről beszélünk. Jelenleg ez a hatérérték. Az ideális keret, a komfortzóna 30-40 ezer euró között van. Az Uniós hitelkeretek átalgértéke is 50-60 ezer euró között mozog. Uniós projektek esetében a hitel képlékeny, többlépcsős projekteken keresztül még nagyobb összegeket lehet lehívni.

 

Cikk megosztása