Látványos, érdekes, ugyanakkor meghökkentő adatokat dolgozott fel adatvizualizációban a csíkszeredai származású Csala Dénes. A Székelydata projekt atyja és működtetője számos felettébb hasznos infografikát állított össze az elmúlt évek során. Többek között arról, hol élnek a nagyvilágban a székelyföldiek.

 

Ugyan elméletben léteznek országos statisztikák az állampolgárok migrációjára vonatkozóan, a gyakorlatban azonban ezek pontatlanok, hiányosak. A csíkszeredai születésű Csala Dénes – aki a Lancaster University segédprofesszora, de mellette a Székelydata adatbányász és -vizualizációs projekt kitalálója és működtetője – ezért innovatívabb – vagy ahogy ő maga fogalmaz, “furfangosabb” – módszerhez folyamodott: a közösségi-média-bányászathoz (social media mining). “Facebook-on be lehet jelölni a születési-, illetve jelenlegi lakhelyet. A Facebook felemelkedésének korában ez publikus információ volt, és bár azóta lehetséges a letiltása, sok felhasználó esetében ez a mai napig elérhető. A Graph Search-ön egy egyszerű keresést lefuttatva megjeleníthető, hogy egy adott városban születettek hol laknak jelenleg. A Graph Search keresőoldala korlátozza ugyan a megjelenített találatokat, de egy ügyes böngésző-automatizálással akár több ezer találatot is betölthetünk (gyakorlatilag amíg megtelik a számítógépünk memóriája)” – taglalja a módszert blogján.

Ezt a kereső algoritmust futtatták le 16 erdélyi városra, Hargita, Kovászna és Maros megye legnagyobb településeire. Az alapos és többszöri lekérdezés nyomán összesen 61789 felhasználói profilt sikerült összegyűjteniük. Ezek közül Sepsiszentgyörgyről 2314-et, ebből 1888 használható, vagyis a lakosság 3,48 százaléka.

Az így bányászott helységadatokat geokódolták, majd a világtérképre vetítették, városok szerinti színkódolással – megkapva ezáltal a székelyföldi városok egységes (Facebook-alapú) emigránstérképét.

A csatolt adatvizualizáció nagyon sok böngésznivalót rejt magában:

  • A bal oszlopban található menüpontokban egy bizonyos régióra közelíthetünk rá.
  • Ki/be kapcsolhatjuk a vándorlási vonalakat (ez jelentősen leterheli a grafikus processzort).
  • Az egeret az egyes székelyföldi, menüben felsorolt városok fölé mozgatva szűrhejtük a megjelenített pontokat, valamint kattintva el is tüntethetjük ezeket – lehetőséget nyújtva pl. csak egy bizonyos város diaszpóráját vizsgálni.
  • Az egyes célvárosok és célországok fölött időzve információkat kapunk az odavándoroltakról.
  • Országokra kattintva ráközelíthetünk egyes országok városaira, valamint a vándorlási vonalak is automatikusan követik a választásunk.
  • Görgővel, valamint dupla kattintással nagyíthatunk/kicsinyíthetünk a térképen.
  • Bármely óceánra való kattintással visszatérünk a kezdeti világnézetbe.
  • Ne felejtsük, hogy az itt megjelenített számok maguk a valós, bányászott számok!

A globális képet vizsgálva látható, hogy a világ csaknem minden pontjára eljutottak a székelyföldiek, Grönlandtól Tahitiig, Madagaszkártól Szibériáig.

A csíki-, gyergyói- és udvarhelyszékiek messze leginkább az anyaországi vonalon mozognak, ezt követi Németország és az Egyesült Királyság angliai része. A gyergyóiak, a két fenti városhoz hasonlóan, a déli településekhez képest nagyobb arányban merészkednek távolabbra.

A háromszékiek is hasonló vándorlási vonalat követnek, részben a területeken átívelő kapcsolati hálóknak köszönhetően, bár Németországban jóval többen és Angliában is túlsúlyban vannak az északi székekbeliekhez képest. Ám Németországban a Maros megyei – szász – vidékek lakói vannak a legtöbben.

Az elemzés helyett viszont inkább böngésszünk: lássuk, hol is élnek a sepsiszentgyörgyiek a nagyvilágban, illetve Romániában! (Ne felejtsük el az ábra bal alsó szélén lévő színes szűrőket – Sepsiszentgyörgy kivételével az összes többi települést – kikapcsolni.) Természetesen aki kíváncsi a valóban izgalmas és látványos adatokra, kattintson Csala Dénes blogjára!

Az interaktív térkép az alábbi képre kattintva nyílik.

Jó szórakozást!

forrás: csala dénes blogja

 

Cikk megosztása