Biztos felvásárlója kíván lenni a Sepsiszentgyörgy 200 km-es vonzáskörzetében élő gazdák tenyészállatainak az a feldolgozóüzem, amely hamarosan a szépmezői ipari parkban fog megépülni. A 60 új munkahelyet teremtő, 11 millió eurós beruházás bérleti szerződését március 5-én írták alá.

Áprilisban kezdenek neki annak a létesítmény építésének a sepsiszentgyörgyi Ipari Park területén, amely 60 új munkalehetőséget biztosít. Ez az első nagy beruházás, ami megvalósul az Ipari Parkban – a bérleti szerződést kedden, március 5-én írta alá Miklós Zoltán, az Ipari Park igazgatója, valamint Gyergyai Botond, a Cultivo Kft. ügyvezetője, Antal Árpád-András polgármester és gróf Gregor Roy Chowdhury többségi tulajdonos jelenlétében.

A térség mezőgazdaságát jelentősen befolyásolhatja az élelmiszeripari nagyberuházás, amely az egyik legnagyobb Erdélyben. A csomagolóüzem és vágóhíd építési munkálatai hamarosan megkezdődnek, és várhatóan 2020 nyarára készül el.

Románia húspiaca jelenleg az élőállatexportra van berendezkedve, így a felhízlalt marháknak itthon jelentősen csökkent a piaca. A Cultivo Kft. szeretné visszaszorítani azt a tendenciát, mely szerint a jelenleg felhasznált marhahús több mint 80%-a külföldről érkezik az országba. A Cultivo Kft. egyik fő célkitűzése az üzem 200 km-es körzetében tevékenykedő gazdákat segíteni azzal, hogy biztos felvásárlója lesz tenyésztett állataiknak, ezzel újra versenyképes piacot teremtve számukra, biztosítva, hogy a hazai üzletek polcaira hazai termékek kerüljenek.

„Mivel a hús és a tej eladási ára is jelentősen csökkent az utóbbi években, a környéken tevékenykedő gazdáknak lassan nincs motivációjuk folytatni azt a munkát, amelyet sok esetben már felmenőik elkezdtek. Ezekben a családi gazdaságokban generációk nőttek fel, tanulták meg a kétkezi munka erejét és értékét, a jelenlegi helyzetben viszont veszélyben van a jövőjük. Ezen szeretnénk a helyi állattenyésztés és húsfeldolgozás fellendítésével változtatni, perspektívát adni a környező települések gazdáinak”– nyilatkozta Gyergyai Botond, a Cultivo Kft. ügyvezetője.

„Úgy gondolom, hogy nekünk az az érdekünk, és az a célunk, hogy vidéken is kiszámítható, biztonságos életet lehessen biztosítani az embereknek, hogy vonzó legyen a fiatalok számára is” – mondta Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Nem titkolt célunk a fiatalok körében is népszerűvé tenni a mezőgazdaságot, hiszen a föld itthon maradásuk, boldogulásuk és jövőjük alapját képezheti. Úgy gondoljuk, ha a fiatal generáció azt látja, hogy az állattenyésztésnek van versenyképes piaca és jó megélhetést tud biztosítani családok számára, akkor nagyobb számban fordulnak ezen ágazat felé”– tette hozzá gróf Gregor Roy Chowdhury többségi tulajdonos

„Ma az egyik legnagyobb probléma a mezőgazdaságban, az, hogy nem kiszámítható, nem tudják a gazdák azt, hogy mi lesz év végén, mi lesz az állataikkal, mi lesz a terményeikkel. Az új létesítmény biztosítani tudja, hogy a gazdák nem kell nagyon olcsón eladják az állataikat. Mivel a székelyföldi emberek több mint fele falun él, úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon fontos kérdés és annak a stratégiának a része, ami miatt mezőgazdasági egyetem indult Sepsiszentgyörgyön, majd egy következő lépésben mezőgazdasági parkok fognak még létesülni” – hangsúlyozta Antal Árpád-András.

Miklós Zoltán, az Ipari Park igazgatója kiemelte, hogy ez az eddigi legnagyobb befektetés Szépmezőn. A létesítmény két évvel ezelőtti átadásától számítva összesen hat bérleti szerződést kötöttek, az Ipari Park 28 hektáros összterületéből jelenleg 4,8 hektárt bérelnek. Jelenleg az irodaházak 90%-a van bérbe adva, év végéig pedig a terület 40%-át fogják kiadni.

Cikk megosztása