Sepsiszentgyörgyön, a szépmezői ipari park főépületében nyílt meg a Pro Economica Alapítvány első területi irodája. A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját bonyolító alapítvány célja támogatni a szülőföldön való boldogulást.

 

Mérföldkőnek tartja Kozma Mónika, a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, hogy Sepsiszentgyörgyön is megnyílt a szervezet területi irodája. A 2016-ban kidolgozott Kós Károly Terv gazdaságfejlesztési stratégia alapján előbb a Maros-mezőségi program indult el, majd Beszterce és Kolozs megyére is kiterjesztették pályázati rendszerüket. A mintaprogram sikerére alapozva a tavaly a magyar kormány a székelyföldi gazdaságfejlesztésre több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá – ismertette az igazgató, kiemelve, hogy a visszajelzések szerint nagy az igény az ilyen típusú támogatásra.

Jelenleg a mezőgazdasági termeléshez, termékek feldolgozásához kapcsolódó helyi és regionális nagyberuházásokat célzó pályázatokat bírálják el, a 73 projektből 19 Kovászna megyéből érkezett. „Egységes gazdasági erőtér kialakítása a célunk, partneri viszony kialakítására törekszünk, cserében viszont elvárjuk, hogy a támogatás visszahasson a közösségre, tehát a nagyberuházások esetén a kistermelők is járjanak jól” – magyarázta Kozma Mónika.

„Az elmúlt száz évben a gazdáktól csak elvettek, most végre ez megfordult, mondhatjuk: lejárt a száz év erdélyi magyar magány. Ha jól megtervezzük, a hátrányból előnyt tudunk kovácsolni” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor úgy vélte, “egyre több olyan intézmény jön létre Székelyföldön, amelynek köszönhetően érezhetjük azt, hogy itt jobb élni, mint más régióban. Meggyőződésem, hogy Székelyföldön jelentősen fog javulni az életminőség” – nyomatékosított a város polgármestere.

Az Ambrus Zsombor vezette területi iroda hétköznapokon 9 és 17 óra között tart nyitva. Mint Kozma Mónika a Háromszék napilapnak hangsúlyozta, a Pro Economica Alapítvány területi képviselete az a megbízható forrás, ahonnan az induló programokról tájékozódhatnak az érdeklődők. Minden várakozásukat túlszárnyalta a nagyberuházásokat célzó finanszírozási lehetőség, melyre összesen 73 pályázat érkezett. Az elbírálás a következő időszakban zajlik, döntés várhatóan áprilisban születik. A kis összegű, legtöbb 15 ezer euró értékű vissza nem térítendő támogatásokat csak ezt követően hirdethetik meg.

Cikk megosztása