Nemcsak elektromos buszok beszerzésével tenné gyorsabbá és hatékonyabbá Sepsiszentgyörgy tömegközlekedését az önkormányzat, de teljesen új irányítási és jegyrendszer, új járatok, valamint új buszmegállók és végállomások épülnek a tervek szerint.

A városi mobilitási terv részeként pályázik új buszmegállókra és végállomásokra, összehangolt irányítási rendszerre, szinkronban működő jelzőlámpákra és jegyértékesítő rendszerre Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester nemrég mutatta be az elkészült megvalósíthatósági tanulmányokat a döntéshozó testületnek, amely el is fogadta azokat.

A tervek szerint új végállomás épül a Kis utca sarkán, ahol találkoznak a távolsági és helyi járatok, a létesítményt pedig új híddal kötik össze a városközponttal. Megújul ugyanakkor a Gólya utcai végállomás is, ahol az elektromos buszok számára töltőállomást is telepítenek.

A pályázat többek között egy új jegyértékesítő rendszer kiépítését is célozza, melynek segítségével feltölthető kártyákat, illetve kinyomtatható jegyeket kibocsátó automatákat is működésbe helyez a közszállítási vállalat. A bővülő járat- és útvonalszámmal egy időben a megállók is új arcot kapnak: fedett buszmegállókká alakulnak át a jelenlegiek, ahol majd jegykibocsátó automatákból is lehet jegyet váltani.

Megnő a jelzőlámpás kereszteződések száma is Sepsiszentgyörgyön: a jelenlegi négy mellett tíz újabb csomópontban lépnek működésbe fényrendőrök, és lesz külön biciklisek, illetve gyalogosok számára létrehozott jelzőlámpa is.

A legbonyolultabb terv a központi forgalomirányító rendszerrel kapcsolatos. Ehhez szükség van egy számítógépekkel felszerelt szobára (amit a helyi rendőrség székházában rendeznek be), videokamerákra, rádiós távközlési eszközökre és új jelzőlámpákra is. A terv szerint a meglévő négy, jelzőlámpával irányított útkereszteződés mellett tíz másikat is lámpákkal látnak el (nemcsak az autók és a gyalogosok, hanem a biciklisek számára is), és még két olyant is létesítenek, ahol csak a gyalogosok és a kerékpárosok fognak átjárni.

A lámpák hangjelzést is leadnak és több helyen gombnyomással működnek majd (ugyanúgy, mint a Sugás Áruház sarkánál). A buszmegállókban elektromos kijelzők mutatják majd, hogy mikor melyik járat érkezik, mert a buszok is be lesznek kötve a rendszerbe, így tudják követni, hogy hol tartanak. A rendszer elsődleges célja a forgalmi adatok elemzése és a szükséges igazítások végrehajtása, de a közlekedési kihágások, szabálytalankodók megfigyelésére is alkalmas lesz. Értékét 26 millió lejre becsülték.

Cikk megosztása