A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház fiatal koreográfusok számára adott zöld utat a negyedik alkalommal megrendezett Országos D-BUTAN-T Fesztivál keretein belül.

A színház vezetősége bejelentette, hogy a fesztivál október 13-19. között kerül megrendezésre, amelyre jelentkezhetnek kezdő koreográfusok, színházi kar végzős diákjai, azon mesteri vagy doktori hallgatók, akik legkorábban 2017-ben befejezték tanulmányaikat.

,,A verseny alkalmával öt olyan műsort fogunk kiválasztani, amelyek koreográfiájat debütáló koreográfusok dolgozták ki. A résztvevő produkciók kiválasztását megelőzi a műsorok videofelvételének beküldése, mellékelve a koreográfus önéletrajzát. Fesztiválunk keretében debütáló koreográfusnak számít az a személy, aki végzett a színház/koreográfia karán, alap/mesteri/doktori képzésen legkorábban 2017-ben. (…) Szeretnénk ha ebben az évben is magunk mellett tudhatnánk művészeket és műsorokat, mind állami, mind független színházakból, akár vizsga-előadásokat is. Nagy érdeklődéssel várjuk mindannyiuk jelenkezését – olvasható egy sajtóközleményben az AGERPRES oldalán.

A színház vezetősége továbbá kiemelte, hogy anyagi megfontolás miatt, az ez évi verseny csak a koregráfiának lesz szentelve, a zenei alkotásoké pedig, amellyel párhuzamosan kellett volna megszervezésre kerüljön, egy következő alkalommal kerül megrendezésre.

,,Szeretnénk, ha minden évben lehetőségünk lenne a fesztivál megszervezésére, az anyagi lehetőségekhez mérten, mivel a célunk a fiatal művészek megszakítás nélküli támogatása, lévén ez az egyetlen olyan fesztivál az országban, amely kizárólag nekik van szentelve – írja a sajtóközleményben.

Jelentkezni szeptember 1-ig lehet a színház vagy a következő e-mail címek egyikén: pr@tam.ro, secretarliterar@tam.ro,  manager@tam.ro.

A D-BUTAN-T Országos Fesztivál 2016-ban megrendezett első kiadása a kezdő színészek seregszemléje volt, amelyet Paula Rotar színésznő, a kolozsvári székhelyű Babes-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar volt diákja nyerte meg.

A második alkalommal megrendezett színházi fesztivál a pályakezdő rendezőket állította a reflektorfénybe, amelyet Nagy Botond nyert meg, aki a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett. Az első díjat az Anyegin című előadásnak köszönheti, amelyet a gyergyószentmiklósi Figura Színház vitt színre.

A harmadik kiadása a Országos D-BUTAN-T Fesztiválnak a díszlettervezőket célozta meg, amelyet Gabriella Spiridon nyert meg a „Poveşti din bucătărie” (Mesék a konyhából) című előadással, Cristian Ban rendezésében, amelyet a Nagybányai Városi Színház színészei keltettek életre.

Az „Andrei Mureşanu” Színház vezetősége még 2016-ban kijelentette, hogy a fesztivál úgy lett kialakítva, hogy lehetőséget biztosítson mind a talalkozásra, mind pedig a megmérettetésre a legfiatalabb színészek, rendezők, díszlettervezők, koreográfusok, drámaírók, színházi zeneszerzők stb között, akik ,,utazásuk” elején állnak, ugyanakkor segítséget kíván nyújtani ezek legtehetségesebbjeinek megtalálására is.

Gyakorlatilag, a fesztivál által a színház egy kulturális stratégiát épített ki a ,,begyepesedés” ellen, mivel minden évad nyertese lehetőséget kap arra, hogy egy évig együtt dolgozzon vele.

Cikk megosztása