Kerékpárutakra, kevésbé szennyezett levegőjű városra és több szabadidős tevékenységre vágynak a sepsiszentgyörgyi fiatalok – legalábbis a Pont csoport által kezdeményezett Innovatory program résztvevői, akik múlt héten versenyeztették ötleteiket a Háromszék táncstúdióban szervezett gálán.

A Berde Áron Szakközépiskolából, a Mihai Viteazul Kollégiumból, a Puskás Tivadar Szakközépiskolából és a Mikes Kelemen Elméleti Líceumból érkezett tizennégy csapatból a legtöbben a városbeli zavartalan kerékpározásra kívántak lehetőséget teremteni. Egyik csapat ezt egy 60 hektáros szabadidőközpontba beékelve képzelte el, másik a városban elhelyezett biciklikölcsönzőkkel megtámogatva, teke- és golfpályákkal kiegészítve, mert nemcsak a környezetbarát közlekedést szeretnék megvalósulva látni, hanem a szórakozási lehetőségeket is bővítenék a tinik. Ezért képzeltek el a kihasználatlanul álló volt Bodok szállodában is minden szinten más típusú (kézműves, sportos, táncos stb.) szórakozást kínáló, csak a fiatalokért létező szórakoztató létesítményt.

Mások a 4-es kilométer környékén látnának szívesen egy kisebb kempinget, vagy fákat ültetnének az utcák melletti kihasználatlan helyekre. Végül a legnépszerűbb elképzelést a berdés diákokból álló, de a Puskás Tivadar iskola tanárai (Mátyás Erzsébet, Liliana Constantinescu) által mentorált Green Town csapat vázolta: a klímaváltozásra és légszennyezésre felelő zöldtetős tömbházakat képzeltek el Sepsiszentgyörgyön.

Pontszáma alapján második helyre került az emeletes parkolóházat tervező Parking lots (vegyes Berde–Puskás-csapat), amely a járdán parkoló autókra, az örökös parkolóhely-hiányra jelentene megoldást. Harmadik lett a szemétszedő akciót szükségesnek látó Mihai Viteazul Kollégium Inno 1 csapata.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával futó Innovatory programot Sepsiszentgyörgyön februárban a kolozsvári Pont csoport kezdeményezte egy kolozsvári „előfutamot” követően. A módszertan szerint először az önkéntesen jelentkező tanárokkal ismertették meg a Design Thinking, az üzleti életben is népszerű kreatív problémamegoldó módszert, azok pedig a maguk során a diákcsapatokat tanították meg kritikus gondolkodásra, valamint egymásra és a problémákra való odafigyelésre. A megoldási javaslatokat a diákok dolgozták ki, és a megadott rövid idő alatt vetítéssel megtámogatva mutathatták be a zsűrinek, amely Antal Árpád polgármesterből, Kiss Jenő főtanfelügyelőből, Rácz Attila informatikus vállalkozóból és Balázsi-Pál Ágnes, a Pont csoport ügyvezető igazgatójából tevődött össze. (Székely Hírmondó)

Cikk megosztása