110 sepsiszentgyörgyi nagycsaládos kérés érkezett a polgármesteri hivatalhoz az ingyenes parkolást, a kulturális intézményekbe és szabadidős központokba pedig kedvezményes belépést biztosító kedvezménykártyára. Az első, személyre szabott kártyákat ma vehették kézhez a kedvezményezettek.

 

Antal Árpád-András polgármester ma adta át az első kedvezménykártyát, amely ingyenes parkolást, a kulturális intézményekbe és szabadidős központokba pedig kedvezményes belépést biztosít. Elsőként egy három gyermekes család kapta kézhez a kártyát.

A beérkezett igényléseket elbíráló bizottság mindeddig 68 kártyát hagyott jóvá a 110 nagycsaládos által benyújtott dossziéból. A további személyre szabott kártyák átadására hamarosan sor kerül.

„Úgy gondolom, hogy ez szép gesztus az önkormányzat részéről. Nagyra értékelem azokat a családokat, akik három vagy annál több gyermeket nevelnek fel, ez kétségkívül megpróbáltatás a szülők számára. A segítség, amelyet nyújtunk, több szempontból is szimbolikus. Beszélhetünk ingyenes parkolásról, kulturális intézményekbe és szabadidős központokba való kedvezményes belépésről, de úgy gondolom, ez egy gesztus a részünkről, hogy a többgyermekes családok érezzék, mennyire fontosak a városnak. A legnagyobb érték a gyermek, és a legnagyobb befektetés az, ha minél több gyermekünk van” – nyilatkozta Antal Árpád-András az első kártyák átadása után.

Kedvezőbb feltételek a kártyák odaítélésére

A legkevesebb három gyermekkel rendelkező családok segítésének programja iránti nagy érdeklődésre való tekintettel Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala az erre vonatkozó, tavaly decemberben elfogadott tanácshatározatot néhány módosítással egészíti ki, ezáltal növelve a támogatásra jogosult családok számát.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa tavaly decemberben fogadta el azt a határozattervezetet, amely a sepsiszentgyörgyi lakhelyű, legkevesebb három gyermekes családoknak kínál különböző kedvezményeket. Január végéig 110 család nyújtotta be pályázatát.

A nagy érdeklődés miatt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a határozat néhány módosítását javasolja, ezek közül a legfontosabb az iratcsomók benyújtására vonatkozik. Az igénylések az év bármely időszakában benyújthatóak, nemcsak decemberben, ahogy azt a korábbi tanácshatározat előírta. Ennek értelmében, az aktuális hónap 10-ig benyújtott iratcsomót még abban a hónapban, míg a 10-e után leadottakat pedig a rá következő hónapban bírálják el.

Az új határozat értelmében a program kedvezményezettjei azok a sepsiszentgyörgyi lakhellyel rendelkező családok, akik legkevesebb három gyermekkel rendelkeznek és a gyermekek közül legalább egy kiskorú.

Az új szabályzatban a család fogalma azokra a szülőkre vonatkozik, akiknek legkevesebb három gyermeke van, ebből legalább egy 18 év alatti, akit a szülők tartanak el és egy háztartásban élnek. Ebben az esetben csak a kiskorúak és a szülők részesülnek a kedvezményben.

Az új módosítások alapján elégséges, ha egy szülő rendelkezik munkahelyi jogviszonnyal, ennek a kritériumnak a régi szabályzatban mindkét szülő eleget kellett tegyen.

Egy másik fontos módosítás a tanulók iskolai hiányzásaival kapcsolatos. A pályázáskor az elmúlt év iskolai hiányzásairól kell igazolást benyújtani, az adott évben pedig az igazolatlan hiányzások száma nem haladhatja meg a 20-at. Az óvodások és a nulladik osztályosok esetében egy igazolás szükséges az intézménytől, ahová beíratták.

Fontos a szülők lakhelye is, amely, az elvált szülők kivételével azonos címen kell szerepeljen.

Az eddig benyújtott iratcsomókat nem befolyásolja a közmeghallgatási folyamat, a leadott formában kerülnek be az elbírálási folyamatba, az elbírálás pedig a már módosított szabályozás szerint fog zajlani.

A határozattervezet célja, hogy a többgyermekes családok Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának alárendeltségébe tartozó intézmények szolgáltatásaihoz kedvezményesen jussanak hozzá, ezáltal is népszerűsítve az egészséges életmódot, a kultúrát, hosszú távon növelve az életminőséget.

A határozat értelmében a háromgyermekes családok ingyen parkolhatnak, illetve a sugásfürdői, sepsiszentgyörgyi szabadidős létesítményekbe, kulturális intézményekbe és azok rendezvényeire pedig kedvezményesen léphetnek be.

Ahhoz, hogy ezekben a kedvezményekben részesüljenek, a szülőknek sepsiszentgyörgyi lakhellyel és egyiküknek állandó munkahellyel kell rendelkeznie, a diákoknak pedig az előző tanévben nem lehet évi 20-nál több igazolatlan hiányzásuk.

fotók: vargyasi levente
Cikk megosztása