Nem őrzi nyomát márvány emléktábla, bronz lovasszobor, de korabeli dokumentumok annál inkább, hogy 557 évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön is megfordult Mátyás király.

 

Tavaly Mátyás király-emlékév volt Magyarországon, ennek tiszteletére pedig a MOME techlab látványos interaktív térképen jelenítette meg, merre járt életében Hunyadi Mátyás és második felesége, Aragóniai Beatrix. A feltüntetett helyszínek és időpontok történelmi forrásokra alapoznak, így Közép-Kelet-Európa korabeli térképén követhetjük, hogy 1458 és 1490 között hol tartózkodott és onnan hová tartott az igazságos magyar király.

A térképen látható sárga pajzsokra kattintva megjelenik a település és a dátum, a színárnyalatok pedig azt jelölik, uralkodása mely időszakában fordult meg az illető földrajzi helyen (világos tónus a régebbi időpont). Ugyanitt érhetők el a tudományos lábjegyzetek, és elolvashatjuk a középkori oklevél eredeti szövegét is.

A weblapot fejlesztő Magyar Nemzeti Levéltár egyébként a jövőben szeretné további uralkodókkal is bővíteni a térképet, például Luxemburgi Zsigmonddal és Hunyadi Jánossal. (via Transindex)

Cikk megosztása