Egyénre szabott mozgásfejlesztés, gyógytorna, masszázs, hidromasszázs, kognitív fejlesztés, logopédia, önálló életre nevelés, zene- és táncterápia szolgálja a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok fejlődését és gyógyulását a nemrégiben felavatott új, sepsiszentgyörgyi központban.

A 400.000 euró összértékű projekt kivitelezése közös munka eredménye: a SERA Románia Alapítvány fedezte a beruházás teljes értékét, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata biztosította a szükséges területet, a megyei önkormányzat pedig a működési költségeket a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül.

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője az eseményen kiemelte, a megyében még mindig hiányt jelentenek a fogyatékkal élők számára nyújtott szolgáltatások éppen ezért hiánypótló ez a modern rehabilitációs központ, mely az ötödik a megyében.

„Próbáljuk lefödni a megye teljes területét, hogy minden érdekelt számára elérhetővé váljanak az ilyen típusú ingyenes szolgáltatások. A szülők számára támogató csoportokat és pszicho-szociális tanácsadást szervezünk, melynek célja a fogyatékosság elfogadása és tudatosítása” – emelte ki az igazgatónő.

„Szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot az a példás összefogás, amelyet a központ létrehozása során tapasztaltunk. Ha akarat van, véghez tudjuk vinni céljainkat” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: „Megyei önkormányzatként kötelességünknek érezzük segíteni azokat a családokat, gyerekeket és felnőtteket, akiknek szakmai segítségre van szükségük. Az ezt lehetővé tevő központok nagyban hozzájárulnak a különböző betegségekben szenvedők fejlesztéséhez, hiszen, mint az új rehabilitációs központban is pszichológusok, gyógypedagógusok, logopédusok, gyógytornászok, balneo-fizikokineto-terapeuták, masszőrök és egészségügyi asszisztensek állnak az érintettek rendelkezésére.”

A sepsiszentgyörgyi létesítmény a negyedik Kovászna megyei projektje a SERA Románia Alapítványnak. Bogdan Paul projektmenedzser az átadó ünnepségen megköszönte az együttműködést partnereinek, illetve további közös munkáról biztosította őket.

A barátságos hangulatú központban már elindult a fejlesztés, amelyre bárki jelentkezhet a Cigaretta utcai épületben (a Krisztus Király templom mellett). A szakemberek a felmérést követően rehabilitációs tervet készítenek, és ingyenes fejlesztést biztosítanak.

fotók: Kocsis B. János

Cikk megosztása