Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a YOUMIG nemzetközi projekt keretében az október végén megszervezett migrációs fórumon mutatta be azt a kísérleti jellegű elképzelést (pilot projektet, vagy mintaprojektet), amellyel a külföldre kivándorolt fiatalok és szülővárosuk közötti kapcsolat szorosabbá tételét, a kint lévők hazavonzását, itthoni beilleszkedését támogatná.

Az eseményen olyan helyi intézmények képviseltették magukat, melyek érintettek a migrációs jelenségben. A fórumon projektpartnerként részt vettek a Magyar Központi Statisztikai Hivatal, a bulgáriai Burgas város önkormányzata, a Kolozsvári Kisebbségkutató Intézet képviselői, továbbá a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség, a Kovásza Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete, a Háromszéki Ifjúsági Tanács, a Junior Business Club, a Babeș – Bolyai Tudományegyetem Kihelyezett Tagozata, a LAM Alapítvány, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet, illetve a Sepsi GAL Egyesület vezetői és szakemberei, illetve migrációs múlttal rendelkező hazatelepült személyek is. A fórum megfelelő keretet biztosított az intézmények, szakmai szervezetek képviselői közötti párbeszéd kialakulásához.

Sepsinet és információs pont a Sepsiszengyörgyre visszaköltözők szolgálatában

A YOUMIG – A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai, intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése című nemzetközi projekt az INTERREG Duna Transznacionális Program 2014-2020 finanszírozása által valósul meg. A program tavaly januárban kezdődött és 2019. júniusáig tart, a 16 partner között kutató intézetek, statisztikai hivatalok, egyetemek és önkormányzatok képviseltetik magukat. A projekt keretében nyolc Duna menti ország 16 partnerrel közösen a fiatalok (15-34 év) nemzetközi vándorlásának hatásait vizsgálja. A projekt célja olyan eszköztár biztosítása az önkormányzatok részére, amely fel tudja venni a lépést a kivondorlás jelenségével, a fiatalok elvándorlásával.

A mintaprojekt keretében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata új tartalommal látja el a hamarosan újrainduló www.sepsinet.ro honlapot, melyen külföldről hazaköltöző fiatalok sikertörténetei lesznek olvashatóak interjúk és cikkek formájában. Az egyéni történetek mellett helyet kapnak a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség, illetve a helyi vállalkozások által kínált álláslehetőségek, helyi intézményvezetőkkel készült interjúk, és videók. A honlapon fel lesznek tüntetve mindazok a lehetőségek, programok, pályázatok, melyek a fiatal hazaköltözni vágyókat érdekelhetik.

A www.sepsinet.ro egy virtuális OSS (egymegállós üzlet) adatbázisát is tartalmazni fogja, amely a külföldről hazaköltözött fiatalok (és nemcsak) információ portjaként jelenleg is működik a Polgármesteri Hivatal iktatóirodájában. A külföldről érkezők ingyenes tájékoztatást igényelhetnek a hivatalos okiratok ügyintézésével kapcsolatosan, egészségügyi, oktatási, kulturális valamint gazdasági szolgáltatásokról.

 

Fiatalokat hazavonzó kezdeményezések

A rendezvény második napján, az intézmények képviselői a  Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesületének Inno Hub termében találkoztak, ahol az ifjúsági közpolitikák, vállalkozásokat támogató programok, szolgáltatások kerültek bemutatásra.

Az eseményen Sztakics Éva-Judit Sepsiszentgyörgy alpolgármestere azokat a programokat ismertette, melyek a Sepsiszentgyörgyön letelepedni, illetve családot alapítani vágyókat szólítja meg. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felvállalta a bölcsődék fenntartását, jelenleg két tanintézményben 10 bölcsődei csoport működik, az after school programban pedig a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknek délutáni oktatást és meleg ételt biztosítanak. Az éves parkolódíjakból begyűlt összeg felét a tanintézmények digitalizálására fordítják. Az önkormányzat egyik gazdaság élénkítő porgramjához tartozik a 16 hektáron elterülő Ipari Park létesítése, mely számos kedvezményt kínál a vállalkozások számára. A Gyere haza program keretében idén nyolcan építenek ingyen telekre, a már meglévő hat ház mellé.

Fiatal értelmiségieket szólítanának meg a Design Bank projekttel, az egykori Román Nemzeti Bank épületét megvásárolva az önkormányzat az IT Clusterrel közösen a számítástechnikában érdekelt hub szerű irdákat létesítenek.

A 2006-ban alakult Kis- és Középvállalkozások Egyesülete (ASIMCOV) inkubátorházat működtet, ahol egy valódi vállalkozói ökoszisztéma alakult ki, a vállalkozások számára jogi szolgáltatást, nyelvtanulási lehetőséget biztosítanak, az épület egyben nyolc regionális klaszter helyszínéül is szolgál. Az Inkubátorházban található InnoHub azokat a fiatalokat várja, akik egy interaktív munkaközegben szeretnének dolgozni, akárcsak a Sepsi Ipar vállalat, mely az Ipari Parkba beköltöző vállalkozásoknak nyújt kedvezményeket.

 

Az eseményen a Puskás Tivadar Szakközépiskola duális képzését ismertette Demeter Dávid iskolaigazgató. Helyi vállalkozások bevonásával a fiatalok olyan szakmákat tanulhatnak, melyekkel a hazai munkaerőpiacon könnyen elhelyezkedhetnek.

Bemutatásra kerültek a régióban jelenleg is futó start up-projekteket támogató programok eddigi eredményei is. A Kereskedelmi- és Iparkamara a Vállalkozz Erdélyben című programja keretében több, mint 700 személyt képeztek ki és 89 üzleti tervet támogatnak egyenként 34200 euró értékben. Hasonló célitűzésekkel zajlik az InnoHub Accelerator, valamint a LAM Alapítvány Diaszpóra Start Up programja is, ez utóbbi Magyarországon élő román állampolgároknak szól. Ezen programok keretén belül trénerek, mentorok készítik fel az itthon vállalkozni kívánókat, hogy a gazdasági élet valóságához igazodó tervekkel és tudással felvértezve tegyék le egy új vállalkozás alapkövét, jelentős vissza nem térítendő támogatás előnyét élvezve.

A régió egyik legrégebbi felnőttképző és vállalkozástámogató intézménye, a LAM Alapítvány 26 éve azon dolgozik, hogy hazacsábítsa a külföldön tapasztalatot szerzett gazdákat, szakembereket, a hazaköltözők társadalmi és gazdasági körforgásba való beilleszkedését immár a Junior Business Club, illetve a Háromszéki Ifjúsági Tanács lelkes fiataljai is segítik.

Cikk megosztása