Két hónappal korábban fejezte be a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal a város terelőútjának előkészítési szakaszát, mint az az Országos Útügyi Vállalat (CNAIR) ütemtervében szerepel. A tempót a pályázat elszámolási határideje is indokolja.

 

Ha minden a terv szerint halad, 2022 végén át is adhatják a forgalomnak a Sepsiszentgyörgyet elkerülő terelőutat, ugyanaddig a határidőig pedig az ezt a beruházást finanszírozó EU-s pályázatot le is kell zárni. Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint erre megvan az esély, ha minden az eddigi ütemben halad: a mostani előkészítési szakaszt – egyeztetések 13 hatósággal és intézménnyel, víz-, gáz- és villanyhálózatok, vezetékek, öntözőrendszerek, archeológiai övezetek, védett növények, élőhelyek feltérképezése, minisztériumi szakbizottságok jóváhagyásának megszerzése – a CNAIR ütemtervében szereplő határidőnél két hónappal korábban teljesítették.

Mint arról a Székelyhon portál beszámol, az előtanulmányban három nyomvonalat javasolnak, ebből választják ki a végleges változatot. A tervezett út kikerüli Szotyor, Kilyén falvakat és Sepsiszentgyörgy városát, tehát Szotyor előtt válik el a 12-es jelzésű országúttól, és Sepsiszentgyörgy után csatlakozik vissza. A város számára egyértelmű előnyei lesznek a beruházásnak, hiszen ezen kivezetnék a teherforgalmat, csökkenhetne a hang- és légszennyezés mértéke, ugyanakkor a városi úthálózat sem rongálódna olyan nagy mértékben.

fotó: vargyasi levente
Cikk megosztása