Környezetbarátabb közlekedést szeretne bevezetni Sepsiszentgyörgy önkormányzata a már elfogadott városi mobilitási terv részeként. Az elképzelés szerint 12 darab elektromos meghajtású autóbuszt vásárolna és helyezne üzembe a megyeszékhelyen.

 

Elektromos buszokra pályázik Sepsiszentgyörgy önkormányzata annak a városi mobilitási tervnek a részeként, amely a megyeszékhely tömegközlekedését tenné környezetbarátabbá és gyorsabbá. Az elképzelés szerint lecserélnék az autóbuszpakot, a régi járművek helyett pedig 12 darab – hat nagyobb és hat kisebb – új, elektromos autóbuszt vásárolna és helyezne üzembe a közszállítási vállalat. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése még folyamatban, az ajánlattevők között zajló jogi vita lezárását követően elkészülhet a szükséges dokumentáció.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester a Háromszék napilap kérdésére elmondta, egy-egy ilyen autóbusz jelenleg mintegy 500 ezer euróba kerül, ezek ára viszont a technológia fejlődése és a növekvő kereslet miatt várhatóan csökkenni fog.

A városháza ugyanakkor a tömegközlekedési útvonalakat is bővítené: a város “felső” részébe jelenleg nincsenek buszjáratok, de egyéb városrészeken (Gyár és Nicolae Iorga utcák, bevásárlóközpontok) is újra kell gondolni a szolgáltatást. A terv szerint ezen szárnyvonalak gyűjtőpontja a Szent György téren lenne, ahol egy nagyobb buszmegállót alakítanának ki, ami egyértelműen csak parkolóhelyek feláldozásával valósulhat meg – mondta el a napilapnak az elöljáró.

Fotó: Vargyasi Levente
Cikk megosztása