Elballagtak szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karához tartozó sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ első végzős évfolyama. A 2015-ben indított agrármérnöki szakon 15 hallgató fejezte be tanulmányait – volt, aki saját gazdaságának vezetése, családja mellett, mások többszörös ösztöndíjasként.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke egyebek mellett a hallgatók kitartását köszönte meg, azt, hogy első évfolyamként vállalták az új kezdetet egy új felsőoktatási központban, ahol a tanári közösség arra törekedett az évek során, hogy a diákok figyelmét az életre szóló, fontos tanagyagra irányítsa. Kiemelte, a Sapientia egyik sajátossága, hogy „mindenkit név szerint ismerünk, odafigyelünk, hiszen saját gyermekeinket neveljük a jövendőre, azért, hogy átadhassuk azt az örökséget, amelyet kaptunk”.

Az első végzős évfolyam diáksága négy és fél éve olyan egyetemet választott, melynek nem volt hagyománya a városban, s induláskor bizony nem volt mindenki meggyőződve arról, hogy az a legjobb, ha a Sapientia a megyeszékhelyen nyit tagozatot – kevés volt az erőforrás, kevés volt a tanár, ám volt olyan elöljáró, aki úgy látta, ennek a régiónak akkor van jövője, ha van egyeteme is. Mindezekről Dávid László, a Sapientia EMTE rektora beszélt, aki hangsúlyozta, attól válik valóban egyetemi várossá egy település, ha ide vonzza a tudást és annak szeretetét, ha olyan fiatalokat nevel, akik évről évre okosabbak, szülőföldjük iránt elkötelezettebbek lesznek.

Fazakas Csaba, a marosvásárhelyi kar kertészmérnöki tanszékének vezetője úgy tekintett az első évfolyam hallgatóira, mint akik négy évig közvetve gyámsága alá tartoztak. Felidézve az előző évek fontos, közösséget kovácsoló pillanatait, arra kérte a ballagókat, ne feledjék becsülni a talajt, melyen dolgoznak és élnek.

A magyar anyanyelven történő agrármérnöki képzés több évtizedes „magnyugalmi időszak után” a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központban éledt újjá – mutatott rá beszédében Nyárádi Imre István dékánhelyettes. A megyeszékhelyi tanulmányi központ igazgatója felidézte, négy éve 37 jelentkezőből 30 nyert felvételt intézményükbe, az agrármérnöki képzést tizenöten végezték el.

Antal Árpád városvezető üdvözletét Tóth-Birtan Csaba alpolgármester tolmácsolta a szombati ünnepségen, hangsúlyozva: Sepsiszentgyörgy városa jól döntött, amikor vállalta az együttműködést a Sapientiával, biztosítva ezáltal az anyanyelven történő oktatás lehetőségét. Rámutatott arra is, az önkormányzat tanulmányi ösztöndíjasainak 40 százaléka a Sapientia hallgatója.

A ballagás kiemelkedő pillanataként oklevelet vehettek át a végzős hallgatók, akik közül évfolyamelsőként Pilbát Tímeát köszöntötték, Székely Csaba második, míg Keresztes Benjamin harmadik helyen végzett. A ballagók nevében Demeter Beáta szólalt fel, a műsort Deák Anett népdalokkal színesítette. Az ünnepség zárásaként nemzeti imánk, a székely, valamint a régi székely himnusz is felcsendült.

A képzési ciklus keretében a hallgatók 72 tantárgy ismeretanyagát sajátíthatták el, 3634 óra alatt, amelynek 45%-a volt az elmélet, 55%-a gyakorlat.

A legkiválóbb tanulmányi eredményt elérő végzősöknek Abod Éva évfolyamfelelős adjunktus adott át oklevelet: a négy év tanulmányi átlaga alapján Pilbát Tímea első, Székely Csaba második, Keresztes Benjamin harmadik lett.

Az ünnepségen Varga Csaba harmadéves és Demeter Beáta ballagó egyetemisták búcsúztak, az ünnepély végezte után a végzősök a marosvásárhelyi kar dékánjának, Kelemen Andrásnak a kíséretében még egyszer végigjárták az egyetemet. (Háromszék, Székely Hírmondó)

borítókép: székely hírmondó
Cikk megosztása