Háromszéki diákok vettek részt egy nemzetközi programban, amelynek célja, hogy a diákok megérezzék annak a felelősségét, hogy rajtuk is múlik a jövő.

Budapesten az internetes közösségi felületek veszélyei témakörben oldottak meg kreatív feladatokat, a franciaországi St. Nazare-ban a mikroalga-tenyésztés és a hajógyártás titkaiba nyertek bepillantást, Münchenben nukleáris kutatásokkal ismerkedtek az elmúlt két év alatt azok a sepsiszentgyörgyi diákok, akik az említett három ország tanulóival együtt egy Erasmus+ K2 programban vettek részt. A pályázat háromszéki partnere a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, amely a program utolsó állomásának házigazdájaként június első hetében a helyi természeti kincsek világába kalauzolta az együttműködő iskolák csapatait.

Babos László, a program helyi felelőse a Háromszék napilapnak elmondta, a Felelősségünk a jövőért elnevezésű pályázat témája a természeti kincsek megismerése és védése, célja pedig az, hogy a diákok megérezzék annak felelősségét, hogy rajtuk is múlik a jövő. A program Sepsiszentgyörgyön tartott szakaszán az egészséges táplálkozás és folyadékfogyasztás, a helyi növény- és állatvilág, az ásványvizek témakörökben kellett együtt dolgozniuk a nemzetközi csapatoknak, az így elkészült írásokat bemutatták a Mikes-iskola középiskolai osztályaiban, és a hallgatóságot arra kérték, töltsék ki az általuk készített tesztlapokat. A négy ország diákjai a tereputakon gyakorlati tapasztalatokat is gyűjthettek az adott témakörökben: végigjárták A borvíz útja egy szakaszát, Szárazajtán végigkövették, hogy készül a sajt, egy pékségben kenyértésztát gyúrtak, Zalánpatakon meglátogatták Charles herceg birtokát.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceumból minden alkalommal hat-hat diák vett részt a program külföldi helyszínein, akik tanulmányi eredményeik és jó angolnyelv-tudásuk, kellő informatikai felkészültségük alapján kerültek a csapatba Simon Ilona informatika- és Gyergyay Réka angol szakos tanár javaslatára.

Az Erasmus+ K2 program fő pályázója a franciaországi St. Nazare város Lycee Notre Dame D’Esperance nevű iskolája Jean-Michel Richardeau tanár kezdeményezésére. A szóban forgó magániskolával a Mikes Kelemen Elméleti Líceum testvériskolai megállapodást kötött – tájékoztatott Babos László. A francia iskola márciusban újabb pályázatot nyújtott be pályaorientáció témakörben, nyertes pályázat esetén a sepsiszentgyörgyiek a hagyományos népi mesterségeket mutatják be a program esedékes helyi szakaszán.

borítókép: Zalánpatakon Charles herceg birtokán. Nagy Kristóf felvétele / Háromszék
Cikk megosztása