Kreatív, a csúcstechnológiában teljesítő szakemberek tudnak együttműködni abban a közösségi térben, amelyet Sepsiszentgyörgy önkormányzata alakít ki a város központjában. A Design Bank várhatóan két éven belül el is készül.

 

Megállítani vagy visszafordítani az elvándorlást: többek között ez is célja a Sepsiszentgyörgy központjába tervezett Design Bank startup- és innovációs központnak. A létesítmény székhelyéül szolgáló ingatlant évekkel ezelőtt megszerezte a Román Nemzeti Banktól a város önkormányzata, ezt alakítják át kívül-belül – a látvánnyal, dizájnnal is jelezni kívánva a szemlélet- és funkcióváltást.

„Ez egy olyan létesítmény, amellyel jobbról tudunk előzni, egy ugrással behozzuk a lemaradást, lehetőséget biztosítva a fiataloknak, hogy felzárkózzanak a világtrendekhez” – mondta el a csütörtöki bemutatón Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a tervekre a Székelyföldi IT Plus Klaszter kapott támogatást a magyar államtól, a kivitelezést az önkormányzat vállalja, amint meglesz a költségvetés. Idén 500 ezer eurót különítenek el az 1,2 millió eurós összköltségvetésű projektre. A kivitelezés időtartamát a közbeszerzés befolyásolja, ám abban bíznak, hogy két év alatt a saját forrásokból befejezik – számol be a bemutatóról a Székelyhon.

A Székelyföldi IT Plus Klaszter elnöke szerint a fiatal vállalkozóknak olyan teret kell kialakítani, ahol magas hozzáadott értékű vállalkozási formákat tudnak működtetni. Nem klasszikus irodai munkára alakítják az ingatlant, hanem közösségi teret formálnak, ahol kreatív, a csúcstechnológiában teljesítő szakemberek tudnak együttműködni.

Mi azt mondjuk a fiataloknak: menj el jó távolra, szívd meg magad tudással, majd gyere haza, és itthon kamatoztasd. Ehhez biztosítjuk a Design Bankkal a táptalajt, az ökoszisztémát – mondta el Bihari Béla.

A klaszter alelnöke, Rácz Attila szerint a világban a top tíz cég között nyolc számítástechnikai vállalkozás, Székelyföldön jelenleg még az első százban sincsenek. “A felnövekvő nemzedék feladata, hogy bekerüljön” – véli az alelnök. Rácz Attila hozzátette, ma már a digitális téren nem az informatikusok, programozók tarolnak, hanem a kreatívok – művészek, filozófusok, szociológusok –, akik megértik, mire van szüksége a felhasználónak, felépítik a felhasználói élményt. A központ arra vállalkozik, hogy bevonja a fiatalokat, a diákokat, ösztönözze, hogy bekerüljenek a körforgásba, majd megalapozhassák Sepsiszentgyörgy digitális jövőjét.

Török Áron tervező bemutatta az informális munkatér-koncepciót: a földszinten szabadon bebarangolható teret alakítanak ki, lesz multimédiás terem, digitális játékok, a fiatalok kipróbálhatják a lézervágót, a 3D-s nyomtatót, a multifunkcionális kiállítótérben saját fejlesztéseiket is bemutathatják, beülhetnek dolgozni, kutatni. Működtetnek majd házi-bankot is, amely abban segít, hogy a kreatív terveket a gazdasági valóság felé irányítsa. Az emeleten lesz a valódi irodatér, ezeket bérbe adják, és lesz konferenciaterem, illetve előadócsarnok is.

Cikk megosztása