Közel háromszáz szabad állásra vár jelentkezőket a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség, tevékenységük nyomán májusban mintegy kétszáz állástalannak sikerült elhelyezkednie. A munkaerő-hiány azonban továbbra is gond térségünkben, s akad olyan háromszéki vállalkozó, aki arra is hajlandó, hogy az unión kívüli országokból toborozzon dolgozókat.

Egy felső-háromszéki településen működő pékség jelezte a munkaügyi hivatalnál, nem uniós országból származó szakképzetlen munkásokat foglalkoztatna – számolt be sajtótájékoztatón Kelemen Tibor, a Kovászna megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója. Ehhez szükségük van az intézménytől egy olyan dokumentumra, ami igazolja, hogy az adott munkakörre nem talált helyben embert a cég. Csak ennek birtokában igényelhetnek az idegenrendészeti hatóságoktól munkavégzési engedélyt az unió határain kívülről érkező dolgozóknak. Kelemen megjegyezte: nagyobb cégek vezető beosztásba keresnek kollégákat, ám igényüket nem minden esetben tudja kielégíteni az ügynökség, így előfordul, hogy külföldről, unión kívüli államokból – Indiából, Pakisztánból – érkezik megfelelő képzettségű szakember.

Az igazgató hangsúlyozta, a munkaerő-hiány valós probléma. Csak ebben a hónapban 81 háromszéki állástalan – köztük 30 nő – utasította el a számára felajánlott munkahelyet, pedig ezzel azt kockáztatják, hogy a következő 12 hónapban nem vehetők nyilvántartásba álláskeresőként, s esetleg elveszítik a munkanélküli-segélyt. Ez a 400 lej körüli összeg olyan csekély, hogy egyre kevesebben gondolják úgy, hogy megéri kérvényezni a támogatást – hangzott el. (Háromszék)

Cikk megosztása