Ne rekedjen a beszéd síkján a fiatalok hazacsábításának szükségessége, hanem tegyenek is lépéseket afelé, hogy megvalósuljon a hazaköltözés, az otthoni munkavállalás – ebből az elgondolásból született A városod hazavár! mottójú csütörtöki állásbörze, amely különböző erdélyi régiók önkormányzatainak összefogásából szerveződött, helyszínéül pedig a kolozsvári BT Aréna szolgált.

Szatmár megye, Hargita megye, Bihar megye és Sepsiszentgyörgy városa fogott össze annak érdekében, hogy minél több fiatalt hazacsábíthasson. Igyekeztek jól fizető munkahelyek ajánlataival meggyőzni az érdeklődőket, és megfelelő lakhatási lehetőségekkel, kifizethető ingatlanárakkal összekapcsolni a munkavállalást, mert úgy tartják, a kisebb városok élhetőbbek, mint Kolozsvár. A későbbi gyermeknevelés szempontjából arra is hangsúlyt fektettek, hogy a család, a szülők, nagyszülők közel élhessenek egymáshoz.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az eseményen úgy fogalmazott, „ott kell élni, ahol boldog vagy”, majd hozzátette, az elmúlt tíz év változásainak köszönhetően Sepsiszentgyörgy egy olyan helynek mondható, ahol az emberek boldogan tudnak élni. Ebben az is nagy szerepet játszott, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet szentelt a fiataloknak és a fiatal családosoknak: „bölcsődétől egyetemig, szabadidős programoktól sportolási lehetőségekig úgy építettük ki, hogy idő juthasson a munkavállalás mellett egyebekre is”. A polgármester szerint Sepsiszentgyörgy megfelelő a családosoknak, bulizni viszont jobb hely Kolozsvár, így amondó, „amíg a fiatalok nem unják a bulit, maradjanak Kolozsváron, de családot alapítani mindenképp Sepsiszentgyörgyre menjenek”.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a munkapiac színes palettájára is felhívta a figyelmet: „nagy skálán mozognak a különböző városok állásajánlatai, hiszen az IT szektortól kezdve, az autóiparon át, önkormányzati, köztisztviselői, jogász, közgazdász és mérnöki állások is betöltésre várnak”. Az előző évek állásbörzéinek Kereskényi szerint nagy hatása volt a szatmári fiatalokra, ugyanis a felvilágosítások után 60-an mentek haza, és jelentkeztek különböző állások betöltésére. (maszol)

Cikk megosztása