Egy város gazdasági növekedésével együtt a könyvelők száma is növekedik. A Pirko-Cont egyik a Sepsiszentgyörgy szinten nagynak mondható könyvelésre szakosodott cégeknek: Lászlóffy Lóránd a számokon át követi a város fejlődését.

Kolozsvár közelében születtél. Hogyan kerültél Sepsiszentgyörgyre?

Désen születtem és 14 éves koromban kerültem ide. Éltek rokonaim, akik ajánlották, hogy járjak itt iskolába. Mindenképp közgazdaságtant akartam tanulni, Kolozsváron akkoriban csak román nyelven lehetett, így inkább Sepsiszentgyörgyöt választottam. A középiskolát itt végeztem, majd Kolozsvárra kerültem a Közgazdasági Egyetemre. Egyetem után visszakerültem a városba, ugyanis a nagynénémék könyvelési céget nyitottak, így elkezdtem dolgozni itthon. Kolozsvárt nagyon szerettem, de túl nagy volt nekem.

Hogyan változott a város 12 év alatt?

Azt hiszem, én is sokat változtam, nem csak a város. Az biztos, hogy az infrastruktúra, a tisztaság és a programlehetsőgek szempontjából óriásit fejlődött. Most sokkal pörgősebb az élet.

Munka szempontjából azt látom, hogy van kínálat. Legalább 5 könyvelési cégnél láttam álláshirdetést az elmúlt időszakban. Amit én tapasztalok, hogy nem igazán van már szakember, ami eléggé paradox helyzet, hisz itt van a kereskedelmi iskola, újra kéne termelődnie a munkaerőnek. Mi is sokat gondolkodunk, hogy milyen stratégiával lehetne megfogni embereket.

A helyi egyetem is ebben lenne érdekelt. Mi jelenleg 6-an dolgozunk a cégnél, ebből két ember végezte itt a tanulmányait. Azt sem tartom kizártnak, hogy sem a cégeknek, sem a munkaképes fiataloknak nincs türelmük kivárni azt a folyamatot, amely alatt el lehet mélyülni a szakmában.

Hogyan látod az itthoni munkaerőpiacot?

Munkát lehet találni, talán nem is az a probléma. A kérdés az, ha hazajön valaki, talál-e motivációt. A motiváció számomra az volt, hogy fiatal és tapasztalt munkaközegbe kerültem, ahol türelemmel viszonyultak hozzám, pályakezdőhöz. Nálunk a cégnél az átlagéletkor 35 év. Ha ilyen közeget találnak a fiatalok, akkor van remény.

Külföld teljesen más. Más a mentalitás, európai standardban kell gondolkodni, ahol a kommunikáció és nem a konfrontáció a fontos. Más a hangulat, mindenki a saját dolgára koncentrál.

Az élhetőség szempontjából előnyösebb a város, mondjuk Kolozsvárhoz képest?

Én úgy látom, hogy anyagi szempontból jobban megéri itt élni, mint Kolozsváron. Az árértékek jobbak. A többi jön magától. Kulturális élet, színházak, sportolás, jó társaságok szempontjából is kielégítő a város, sokat tud adni. Jó a városszervezés.

Számodra mi jelenti a kikapcsolódást, mivel foglalkozol a munkádon kívül?

Rengeteg olyan közösség van, ahová lehet csatlakozni. Én a Fitness Tribe tagja vagyok, ott találtam meg a a helyem, de ezen kívül is számtalan lehetőség van. Számomra a mozgás, a sport az igazi kikapcsolódás, én ilyen körökben mozgolódom inkább.

A Fitness Tribe mozgással foglalkozó egyesület, Birtalan Csanád és néhány fiatal hozták létre – bringa, futás és egyéb sportokat társítunk bele. Jelenleg 500 tagja van, aktívan jelen vagyunk a közösségi médiában is.

Merre lehetne mozdulni még a közeljövőben?

Úgy gondolom, hogy a vállalkozókért lehetne még többet tenni. Vannak próbálkozások, vannak jó közösségek és pozitív példák, de úgy érzem, hogy még többre van szükség. A gazdaság nem egyik napról a másikra változik, elsősorban mentalitásbeli változásra van szükség, olyan emberekre, akik hisznek abban, hogy a vállalkozások meg tudnak mozdítani valamit a városban. Nem a vállalkozások hiánya a probléma, hanem egy olyan közeg megteremtése, amely integrálni tudja az embereket.

Cikk megosztása