Magyar Română English
  Hírek Eseménynaptár Térkép Fórum Sepsiszentgyörgy

Somogyi Attila - Szolnok (HU)
Szekely Emoke - Kezdivasarhely (RO)
Ilyes Arnold-Laszlo - Sepsiszentgyorgy (RO)
Bíró Andrea - Budapest (HU)
Béres Ferenc - Szeged (HU)
Ginghina Julianna Katalin - Budapest (HU)
Fadgyas Egmond - Sepsiszentgyörgy (RO)
Simon Tünde - Mosonmagyaróvár (HU)
Péter Izabella - Magyargyerőmonostor, Kolozs megye (RO)
Demes Bodó Iringó - Sepsiszentgyörgy (RO)

Elindult a Vágta-szezon


2014. június 15., 18:38      Tamás Barta Mónika      Közösség

Két futamban bizonyíthatnak a székelyföldi lovasok, és a fogathajtó verseny is önálló műsorszámként jelenik meg a Székely Vágta negyedik kiadásának programjában. A lovasprogramokban a helyi huszárok és lovasok kapják a főszerepet, a szombat esti kulturális esemény pedig egyelőre titok marad. Az idei Székely Vágtát július 19-20. között tartják az Óriáspince-tetőn.

Két futamban bizonyíthatnak a székelyföldi lovasok, és a fogathajtó verseny is önálló műsorszámként jelenik meg a Székely Vágta negyedik kiadásának programjában. A lovasprogramokban a helyi huszárok és lovasok kapják a főszerepet. Az idei Székely Vágtát július 19-20. között tartják az Óriáspince-tetőn.

Idéntől két különböző futamra lehet jelentkezni, és minden település mindkét versenyre nevezhet be lovat. „Lesz klasszikus értelemben vett Székely Vágta, amelyen a Nemzeti Vágta szigorú szabályzatát figyelembe véve lehet elindulni, tehát nem indulhat olyan ló, amelynek nem bizonyított a származása. Ez az előbbi években sok fejfájást okozott, idén azért döntöttünk a két futam mellett, hogy megkíméljük a versenyzőket attól, hogy végül a ló eredete miatt nem indulhatnak el a Nemzeti Vágtán” – mondta Sztakics Éva. A Góbé Futamba nem ismert eredetű lóval is be lehet nevezni, a nyeremény pedig annyival kevesebb, hogy a győztese nem nyer jogot a Nemzeti Vágtán való induláshoz. A Nemzeti Vágtára továbbra is a Székely Vágta első két helyezettje és a szervező település lovasa jut ki.


Fókuszban a helyi lovasok

A Székely Vágta a futamok mellett gazdag lovasprogramokat is kínál, amelyeket idén zömében székelyföldi lovasok biztosítanak. „A székelyföldi lovasok mostmár ismerik egymást, és jó csapatot alkotnak, így nem kell máshonnan hívnunk lovasokat” – mondta Sztakics Éva alpolgármester. A helyi huszárok huszárdalokkal készülnek, és a Szent György Napokon bemutatott Kökösi hídon című lovasprodukciót is újra bemutatják a Székely Vágtán is. Nem marad ki ebben az évben sem a programból Pászka Lehel és csapata, és meglátogatják a rendezvényt a ivói izlandi lovak lovasai is, akik 130 km-t tesznek meg lóháton, hogy részt vegyenek az eseményen.

Fogathajtás világbajnokokkal


Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke úgy véli, néhány év alatt a Székely Vágta elérte azt a megfogalmazott célját, hogy újra értékessé váljon a lovassport a térségben. „Igazán jót tesz ennek a sportnak, hogy újra fontos lett nem csak azok körében, akik szeretik ezt a sportot, hanem azok számára is, akik profizmussal űzik. De a klasszikus lovasok körében is elindult egy mozgalom” – folytatta az elnök. A Vágta alkalmával önálló műsorszámként jelenik meg a fogathajtó verseny. Már jelezték részvételüket a fogathajtó versenyen Lázár Zoltán és Dobrovitz József, többszörös fogathajtó világbajnokok. A klasszikus fogatfutam mellett lovaskocsi szépségverseny is lesz, tájékoztatott Demeter János.

Hozzászolás:


Nincs hozzászólás