Magyar Română English
  Hírek Eseménynaptár Térkép Fórum Sepsiszentgyörgy

Somogyi Attila - Szolnok (HU)
Szekely Emoke - Kezdivasarhely (RO)
Ilyes Arnold-Laszlo - Sepsiszentgyorgy (RO)
Bíró Andrea - Budapest (HU)
Béres Ferenc - Szeged (HU)
Ginghina Julianna Katalin - Budapest (HU)
Fadgyas Egmond - Sepsiszentgyörgy (RO)
Simon Tünde - Mosonmagyaróvár (HU)
Péter Izabella - Magyargyerőmonostor, Kolozs megye (RO)
Demes Bodó Iringó - Sepsiszentgyörgy (RO)

Színházi világnap Sepsiszentgyörgyön


2014. március 21., 09:32      Tamás Barta Mónika      Kultúra

Egész napos rendezvénysorozattal ünneplik meg Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosában a március 27-ei színházi világnapot. A Játék évében közösen szervezi a színházi világnapot a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureşanu Színház, az M Studio, a Cimborák Bábszínház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára.

Egész napos rendezvénysorozattal ünneplik meg Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosában a március 27-ei színházi világnapot. A Játék évében közösen szervezi a színházi világnapot a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureşanu Színház, az M Studio, a Cimborák Bábszínház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, ilyen értelemben a színházi világnap mindenkori üzenete egybeesik a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program stratégiai célkitűzéseivel. Mint ismeretes, 2014-ben, a Játék évében Sepsiszentgyörgyön a színház, az előadóművészetek kapnak kiemelt hangsúlyt, a színházi világnap is ennek a tematikus évnek a része.

A színházi világnap Sepsiszentgyörgyön a Nemzetközi Színházi Intézet idei üzenetének felolvasásával kezdődik, a város iskoláiban kerül sor erre a sepsiszentgyörgyi színészek közreműködésével. Nemcsak kicsiknek szól a Cimborák Bábszínház nyílt kapuk rendezvénye, ahol a kulisszák mögé lehet bekukkintani, majd délután a színészek jelmezes, biciklis felvonulásához lehet csatlakozni. Természetesen a magyar és román társulat különböző előadásait is meg lehet tekinteni, az Andrei Mureşanu Színház erre az alkalomra időzítette bemutatóját, érdekes programpont az éjszakai szabadtéri bábelőadás, de bizonyára sokak örömére lép fel ismét a színészzenekar, azaz a Tesztoszteron Zenei Alakulat.

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Idén 52. alkalommal hangzik majd el egy üzenet, amelyet minden évben más színházi alkotó fogalmaz meg. A színházi világnap célja, hogy tisztelegjen a színészek és a színházakban dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Egy héttel korábban, március 21-én tartják a bábszínházak világnapját.
Hozzászolás:


Nincs hozzászólás