Magyar Română English
  Hírek Eseménynaptár Térkép Fórum Sepsiszentgyörgy

Somogyi Attila - Szolnok (HU)
Szekely Emoke - Kezdivasarhely (RO)
Ilyes Arnold-Laszlo - Sepsiszentgyorgy (RO)
Bíró Andrea - Budapest (HU)
Béres Ferenc - Szeged (HU)
Ginghina Julianna Katalin - Budapest (HU)
Fadgyas Egmond - Sepsiszentgyörgy (RO)
Simon Tünde - Mosonmagyaróvár (HU)
Péter Izabella - Magyargyerőmonostor, Kolozs megye (RO)
Demes Bodó Iringó - Sepsiszentgyörgy (RO)

Otthon a kultúrában


2013. június 07., 16:07      Palkó István-Zsolt      Kultúra

Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa (2013–2016)

Otthon a kultúrában jelszó alatt, négy tematikus év fogja össze a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést 2013–2016 között, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Antal Árpád András polgármester és Knop Ildikó, a programsorozatért felelős Városimázs iroda munkatársa.

„Négyéves programsorozatban szeretnénk folytatni a Székelyföld Kulturális Főváros kezdeményezést. Úgy érezzük, a megyeszékhely kiemelkedő eredményeket mutat fel a művelődési élet terén; erős, konszolidált kulturális intézményrendszere mellett számos civil kezdeményezés tevékenységi területe a kultúra, ezt szeretnénk tovább erősíteni, bővíteni” – ismertette a hátteret Antal Árpád András polgármester, kiemelve, az elmúlt két tematikus évvel kapcsolatos pozitív visszajelzések is indokolttá tették a folytatást, nem felejtve azt sem, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fordítja Romániában az egy lakosra eső legnagyobb összeget a kultúrára.


Fotó: Vargyasi Levente


„Az elmúlt két év tapasztalata alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy igenis szükséges ezeket a rendezvényeket konkrét célok mentén megvalósítani, hogy túl tudjunk lépni a szokásos programokon, mindezt úgy, hogy legyen társadalmi, közösségi haszna is. Szeretnénk elsősorban a fiatalokra összpontosítani, megszerettetni az ifjúsággal a kultúrát, úgy is fogalmazhatunk, hogy megpróbáljuk kinevelni a következő felnőtt közönséget, de természetesen a felnőtt generációt is meg akarjuk szólítani. Programjainkban szeretnénk összhangot kialakítani a magas kultúra és az alternatív kultúra között” – számolt be a kezdeményezésről Knop Ildikó.

Mint ismeretes, 2011-től kezdődően különböző események, évfordulók apropóján tematikus éveket hirdetett meg az önkormányzat. Tavalyelőtt az 550 év város Sepsiszentgyörgy rendezvénysorozattal tisztelgett a városvezetés a jeles évforduló előtt, 2012-ben pedig a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa cím alatt zajlottak a programok. Ennek kapcsán fogalmazódott meg a cél, hogy a kulturális főváros cím – amellett, hogy a város kulturális életének új lendületet, frissességet ad – legyen része a városmárka tudatos építésének, derült ki a keddi sajtótájékoztatón. „Négy tematikus év körvonalazódott, amely nagymértékben meghatározza az illető esztendő programkínálatának tartalmát, ennek megfelelően 2013-ban a Hang és szó éve lesz, amikor a zene és irodalom kerül a középpontba, 2014-ben a Játék éve, 2015-ben a Hagyomány éve, 2016-ban a Kép éve lesz” – ismertette Antal Árpád András polgármester.


Hozzászolás:


Nincs hozzászólás